Rusko v Sýrii: 5 signálů Západu.

REKLAMA

Pondělní článek na Focus.de se zabývá signály, který v souvislosti se svým nejnovějším angažmá v Sýrii vysílá Vladimír Putin Západu.

I přes spory mezi USA a Moskvou ohledně vměšování se do občanské války, přistály v sobotu v syrském přístavním městě Lázikíja 2 ruská letadla s pomocí. Kromě toho nechává údajně Putin budovat vojenskou základnu. Zatímco se svět ptá, co chce Putin v Sýrii, americký analytik a specialista na zahraniční politiku Nikolas N. Gvosdev říká: Putinovi nejde jen o Sýrii, ale o zisk mezinárodní moci. Pro americký odborný časopis The National Interest identifikuje 5 signálů, které Putin svým jednáním Západu vysílá.

1. Zásah NATO nebo USA v Sýrii může znamenat otevřený konflikt s Ruskem

Ruská aktivita v Sýrii je otevřenou vojenskou hrozbou: jakákoliv vojenská akce NATO nebo USA proti režimu diktátora Asada v sobě nyní skrývá dodatečné riziko – přímý střet s Rusy. Ti se podle všeho právě podílí i na vylepšování Asadovy protiletecké obrany.

Při útoku na syrské vládní jednotky nyní musí NATO kalkulovat minimálně s teoretickou možností, že narazí i na ruské jednotky, které se zúčastní bojů na Asadově straně. „I omezené zásahy, jako například vybudování bezpečného leteckého koridoru pro uprchlíky z válečných oblastí, mohou vést ke srážce s ruskými jednotkami“, říká Gvosdev.

Ve videu: USA přesunuly nejmodernější stíhací letouny F22 na základny ve východní Evropě jako protiváhu Putinově agresi na Ukrajině.

2. Putin nepřipustí pád Asada

Rusko dalo velmi brzy a jednoznačně najevo, že bude vystupovat jako spojenec Bašára al-Asada a z této pozice také nehodlá ustooupit. Argumentace Moskvy zní: příklad Libye ukázal, že sesazení diktatury nepřinese danému regionu více stability, ale naopak ještě více chaosu.

3. Rusko ještě zdaleka není v koncích

Tento signál je zřejmě pro Putina nejdůležitější: Západ má pochopit, že Rusko ze svých velmocenských plánů nevzdá – navzdory hospodářským potížím způsobeným západními sankcemi a padající cenou ropy. I když jsou jeho vojenské možnosti menší než americké, dle analytika Gvosdeva Rusko vysláním jednotek do Sýrie demonstruje, že patří do skupiny nemnoha elitních zemí, které si to mohou dovolit.

Zároveň Putin ukazuje, že chce Rusko hrát „aktivní roli v agendě Středního východu“, pokračuje Gvozdev. Rusko není ochotno se beze všeho smířit s plány USA v tomto regionu.

4. Řešení ukrajinské krize je v nedohlednu

Nové angažmá Ruska v Sýrii ukazuje, že si Putin zrovna s Ukrajinou příliš hlavu neláme. Přetrvávající politické a hospodářské problémy Ukrajiny brzké řešení tamní krize vylučují. Pro Putina to znamená, že se nemusí obávat žádného rychlého přibližování Ukrajiny k Západu, např. členstvím v EU nebo v NATO.

5. USA již nejsou jedinou důležitou velmocí na Blízkém východě

Putinovo tlačení se do Sýrie je především provokací USA. Američané nyní musí nalézt moudrý protitah. Alespoň, pokud mají zájem si nadále udržet své postavení v krizových oblastech světa.

REKLAMA

Neboť pátý signál Putin nesměřuje na Západ, ale zemím Blízkého a Středního východu: Rusko se prezentuje jako možný partner zemím, jako jsou Egypt nebo Ázerbájdžán a tím i jako alternativa k USA. Moskva signalizuje, „že je ochotna plnit své sliby“, konstatuje Gvosdev. A to nezávisle na tom, kolik to bude stát zdrojů, životů či reputace.

Tento signál padá na úrodnou půdu, domnívá se Gvosdev. Země jako Egypt nebo Ázerbájdžán v současné době zpochybňují, nakolik USA záleží na jejich vlastních zájmech. Díky nespokojenosti s Američany by mohly být spolupráci s Ruskem více nakloněni.

Ve videu: syrští uprchlíci na cestě do Evropy

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno