Jsou útoky Ruska v Sýrii legální?

Když zloděj volá: "Chyťte zloděje!"

POLITIQ: Jsou útoky Ruska v Sýrii legální?
REKLAMA

Jsou útoky Ruska v Sýrii legální? Ne. Dle moderního pojetí mezinárodního práva má vojenská pomoc sloužit ochraně obyvatelstva, ne k podpoře vlád, natož pak k udržení diktátorů u moci.

Nejnovější útoky ruského letectva to dokazují i činy. Zatím jediný útok nebyl namířen proti jednotkám tzv. Islámského státu, ale pouze proti rebelům, usilujícím o svržení diktátora Bašára al-Asada, nebo dokonce proti samotným civilistům. Ani zahraniční experti si nemyslí, že by Rusko mohlo přispět k rychlému ukončení bojů v Sýrii. „Nevěřím, že zvýšené vojenské nasazení Ruska v Sýrii může vést k ukončení násilí a rychlému usmíření“, míní mluvčí pro zahraniční politiku německé CDU/CSU Jürgen Hardt.

Emile Hokayem z Mezinárodního institutu pro strategické studie (IISS) řekl agentuře dpa: „Není to jen podezření: Rusko chce v prvé řadě udržet u moci režim Bašára al-Asada.“ Mimochodem, Sýrie patřila už za studené války mezi věrné blízkovýchodní spojence SSSR.

Asadův režim dávno ztratil legitimitu

Profesor mezinárodního práva na univerzitě v Cambridgi Marc Weller zdůrazňuje, že Ruské nasazení v Sýrii je z právního hlediska více než sporné. Asadův režim již dávno ztratil mezinárodní legitimitu a proto může těžko někoho o něco žádat. Teoreticky by mohl zažádat o pomoc a ochranu před diktátorským režimem syrský lid, ale veškeré akce proti Asadovi v OSN blokuje právě Rusko. Dle syrské sítě pro lidská práva (SN4HR) zabily Asadovy jednotky jen v období ledna až července r. 2015 8.000 lidí – 7x více, než tzv. Islámský stát.

Proč by se měl Putin snažit uklidňovat situaci v Sýrii, když mu tak skvěle slouží k rozvracení EU?

Zeptejme se sami sebe zcela pragmaticky (protože žádné vyšší ideály nelze v dohledné době očekávat ani u nás, natož pak v Rusku): když jde Putinovi o destabilizaci Evropské unie, mělo by pak smysl, aby uklidňoval situaci v Sýrii, když vidí, jak skvělou službu mu dělá uprchlická krize, obzvlášť v komunismem hodnotově rozvrácených bývalých členských zemích RVHP a Varšavské smlouvy? Nebo se naopak bude snažit tento proces ještě podpořit? Nechť si každý odpoví sám.

V příspěvku byly použity materiály z článků The World Post a The Huffington Post Deutschland.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno