Teroristé tuto válku nevyhrají

REKLAMA

Dnešní komentář pochází od vedoucího berlínské pobočky magazínu Der Spiegel, Rolanda Nellese.

Evropa se musí násilí bránit. Ale opravdu všemi prostředky? Další bomby a více policie problém také nevyřeší. Ve hře je toho daleko víc.

Nyní nastal právě ten scénář, kterého jsme se po „Charlie Hebdo“ tolik obávali. Útoky na přátelský fotbalový zápas, na návštěvníky koncertu, na nevinné lidi v bavících se v pařížských pouličních kavárnách – je to další krutý stupeň eskalace boje teroristů proti Francii a celé Evropě.

Touto zrůdnou strategií nám chtějí teroristé nahnat strach, vyvolat politický chaos a zničit svobodný styl našeho života. Dohání nás to k smutku – a ano, také k zuřivosti.

Tyto atentáty změní Evropu více, než všechny předchozí. Jaká je ale správná odpověď na tento teror? Objeví se tací, kteří budou volat po posílení policie. I ti, kteří budou požadovat rozhodnější zásah v Sýrii. Ještě více zbraní, více bomb a pokud možno dokonce masivní nasazení pozemních jednotek v boji proti džihádistům.

To vše se dá zařídit. Jenže jak to udělat chytře? Existuje pojem „demokracie, která se umí bránit“ („wehrhafte Demokratie“ – pozn. překl.) a přesně takovou demokracii nyní potřebujeme. Umět se bránit ale neznamená, mlátit kolem sebe bez rozmyslu hlava nehlava a mezitím vybudovat orwellovský stát. Význam je jiný: demokracie nejsou, když na to přijde, žádná představení pro bábovky. Proti nepřátelům se musí umět bránit i s veškerou tvrdostí – ale právě chytře a inteligentně, bez toho, aby se při tom vzdaly svých vlastních principů.

Boj proti teroru bude běh na dlouhou trať

Samozřejmě, že je třeba islamistický teror vyhubit u kořene. Ale to není nic, co se dá zvládnout rychle a za pomoci jednoduchých receptů. Musíme se připravit na to, že to bude dlouhý proces, který bude stát mnoho mrtvých a to nejspíš i u nás.

Evropa a Francie musí postupovat krok za krokem. K tomu patří i tlačit, spolu se všemi zúčastněnými stranami (Rusko, Írán, Saúdská Arábie), na přípravu mírového plánu pro Sýrii, aby byl IS zahnán do ještě větší izolace. Patří k tomu i efektivnější spolupráce evropských bezpečnostních složek a účinnější sledování islamistických sítí.

Znamená to ale například také, že podnikneme mnohem více v boji s neperspektivností, frustrací a hrubnutím částí evropské společnosti. Mnoho bojovníků Islamského státu pochází z německých, francouzských nebo britských (a belgických, kde je radikalizace procentuálně největší – pozn. překl.) předměstí a školního systému. I zde musíme vyhrát válku – větším sociálním nasazením, nabídkami integrace a práce.

Tolik opěvovaná jednota Evropy je nyní opravdu žádána. A islamisté by neměli odhodlání demokratů podceňovat. Ještě to nevědí, ale tuto válku prohrají.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno