Láska CDU k Angele Merkelové nezná od sjezdu v Karlsruhe žádných hranic

REKLAMA

Ve dnech 14. a 15. prosince se v Karlsruhe konal 28. kongres německé Křesťansko-demokratické unie (CDU), největší a nejvýznamnější liberálně-demokratické strany Německa. Vrcholem programu pochopitelně bylo pondělní vystoupení kancléřky a předsedkyně strany Angely Merkelové, o němž jsem již přinesl podrobnější informace.

Julia Klöcknerová varuje před národnostními sóloakcemi

Před zahájením samotného sjezdu varovala místopředsedkyně strany Julia Klöcknerová v souvislosti s řešením uprchlické krize před národními sóloakcemi. „Národní řešení v Evropě zatím vždy skončily katastrofou“, prohlásila v rozhovoru pro deník Rheinische Post. Jde jí především o ochranu vnějších hranic EU a spravedlivé přerozdělení důsledků uprchlické krize.

Peter Tauber, generální tajemník strany, očekává široké přijetí kompromisního vnitrostranického usnesení k uprchlické krizi, jednoho z hlavních závěrů tohoto sjezdu. Pro rozhlasovou stanici RBB zdůraznil, že kritici tohoto rozhodnutí jsou se současným zněním spokojeni a vyjádřili mu podporu. Šlo zejména o stanovení horní hranice pro příjem uprchlíků, která se v konečném znění nakonec neobjevila. Schválené dokumenty sjezdu naleznete na stránkách CDU.

Skoro 1.000 delegátů sjezdu z celého Německa (kromě Bavorska, sjezd tamní CSU proběhl měsíc předtím) a bezpočet hostů, mezi nimi i kyjevského starostu a ex-boxera Vitalije Klička na úvod pozdravili starosta města Karlsruhe, Dr. Frank Mentrup, kandidát CDU pro Bádensko-Würtembersko Guido Wolf a prezident Evropské lidové strany Joseph Daul.

Merkelová: Takový rok jsme ještě nezažili

Angela Merkelová nakonec před účastníky předstoupila skoro s půlhodinovým zpožděním. „Takový rok, jakým byl rok 2015, jsme ještě nezažili“, řekla s odkazem na útoky v Paříži, krizi na Ukrajině, sebevražednou katastrofu letadla Germanwings, setkání G7, uprchlickou krizi i eurokrizi Řecka.

V souvislosti s útoky v Paříži Merkelová zdůraznila své odhodlání, bránit západní hodnoty vůči islamistům: „Nedáme teroristům žádnou šanci, změnit náš způsob života. Budeme to my, kdo zvítězí”.

Merkelová: „Svoboda bude vždy silnější než teror“

Rozpory a šťouchance s předsedou sesterské bavorské CSU Horstem Seehoferem ohledně přístupu k uprchlické krizi přejde šarmantně poznámkou: „Nuda na posledním sjezdu rozhodně nebyla“. A vzápětí pokračuje: „Kdybych pochybovala o tom, jestli to vládneme, nebyly bychom Křesťansko-demokratickou unií. Ale my jí jsme a právě proto to zvládneme“. Nesmíme zapomínat, kolik důležitých rozhodnutí bylo během krátké doby přijato. K tomu patří i důsledné vracení odmítnutých žadatelů o azyl.

Merkelová nezapomněla zdůraznit, jak důležitou roli v eliminaci důsledků uprchlické krize má Řecko a Turecko. Obzvlášť Turecko hraje „klíčovou“ roli. Proto je třeba, aby nyní obě země Evropská unie podpořila i finančně. Nejdůležitější úlohou je však boj proti příčinám krize. Na vídeňské konference o Sýrii sice vysvitl slabý paprsek naděje, ale je třeba od základů přehodnotit i rozvojovou pomoc: „Nemůže docházet k tomu, že budeme neustále navyšovat podporu, ale v postižených zemích bude zároveň stále menší míra demokracie a transparentnosti“.

Merkelová: S odvahou rozpoznat šance globalizace. Šance jsou větší než rizika.

REKLAMA

„Ještě nikdy nebyla ochota lidí něco udělat a spolupracovat tak velká, jako nyní“, pokračuje Merkelová. „Toto občanské angažmá je nejlepší a nejpřesvědčivější odpovědí těm, kdo s hněvem a nenávistí v srdci vyvolávají nenávist vůči cizincům. V naší zemi nemají šanci.“  Optimizmus a důvěra jdou v Německu vždy ruku v ruce s opatrností a uvědoměním si rizik. „Nejsme naivní. Ale zároveň nedopustíme, aby nás strach nebo pesimizmus zdržoval od činů, důležitých pro naši úspěšnou budoucnost.“

Kancléřka se zastala „vítací kultury“. Bylo podle ní správné, že umožnila koncem léta tisícům uprchlíků z Maďarska vstup do země. „Nebylo to nic méně, než humanitární imperativ.“ CDU se v této souvislosti musí rozpomenut na svůj křesťanský základ. „Nepřicházejí k nám žádné masy lidí, ale mnoho jednotlivců“, zdůraznila kancléřka.

Merkelová: „Integrace je opakem ‚multikulti‘“

„Německo musí být i za dalších 25 let zemí, ve které nebude docházet k žádným generačním, třídním ani etnickým konfliktům“, pokračuje Merkelová ve své řeči na sjezdu CDU. Německo si musí zachovat svou vnitřní i vnější bezpečnost. K tomu patří, aby dostálo i svým závazkům ve světě a to cestou mírového řešení konfliktů. Bez silné identity a rovnoprávnosti ve všech ohledech to není možné. „Abych to řekla jasně: naše zákony stojí nad kodexem cti, kmenovými zvyky a náboženskými pravidly. Kdo u nás hledá ochranu, musí uznávat i naše hodnoty. A aby nám rozuměl, musí se naučit německy. ‚Multikulti‘ vede jen k vytváření paralelních společností – ‚multikulti’ bylo lží. Opakem ‚multikulti‘ je integrace.“ V tom je Angela Merkelová rozhodně konzistentní, že tzv. ‘multikulti’ zkrachovalo, prohlásila veřejně už před 5 lety.

Zpravodaj Sternu Jens König: „Chci, aby jedno bylo jasné: zde mluví kancléřka a šéfka strany na vrcholu své moci. Nejlepší řeč, kterou kdy pronesla.“

Merkelová cituje Einsteina: „Život je jako jízda na kole. Musíte se pohybovat vpřed, abyste neztratili rovnováhu.“

Ovace ve stoje

Všech 1.000 delegátů odměňuje Angelu Merkelovou po téměř hodinu a deset minut trvající řeči desetiminutovými ovacemi ve stoje. Jak se shoduje mnoho redaktorů, jedná se o nejsilnější řeč, kterou Merkelová kdy přednesla. Následně svou převahu ještě stupňuje:

Merkelová po 9 minutách přerušuje potlesk slovy: “Máme ještě práci”. Dokonalá demonstrace moci.

Na celou řeč Angely Merkelové se můžete podívat zde:

Celá řeč Angely Merkelové ve formátu PDF.

Haselhoff: Podpora pro Merkelovou

Předseda vlády Saska-Anhaltska, Reiner Haselhoff, se ve své následné řeči postavil za kancléřku. Dále se přimlouval za to, krajně pravicové AfD (Alternativa pro Německo) nenechat žádný prostor. Napravo od CDU nesmí vzniknout žádné místo. Tam už končí demokratické spektrum.

Kritika Merkelové: Arnold Vaatz chce hlasovat proti usnesení o uprchlících

Místopředseda parlamentní frakce CDU/CSU Arnold Vaatz oznámil, že bude hlasovat proti kompromisnímu znění usnesení o uprchlících, ve kterém nakonec nebyla stanovena žádná horní hranice pro příjem uprchlíků. Dále požadoval, aby uprchlíci, kteří nejsou ve své vlasti politicky pronásledováni, byli vráceni již na hranicích. Dle něj své vnější hranice zajistila zatím jediná země EU: Maďarsko. Za to je nyní prezidentu Orbánovi spíláno a je přirovnáván k sevekorejskému diktátorovi Kim Čong-unovi. Místo toho si prý Maďarsko a balkánské země zaslouží za svůj postoj uznání a měly by být oceněny i Německem.

Wolfgang Reinhart: Potřebujeme evropský konsensus

Bádensko-württemberský poslanec zemského sněmu Wolfgang Reinhart zdůrazňuje, že uprchlická krize nemůže být úspěšně zvládnuta, pokud účinně nezajistíme vnější hranice Evropské unie. Vyzývá k řešení krize v evropském konsensu. K tomu je třeba se domluvit na férových kvótách.

Annette Widmann-Mauzová: Jsem hrdá na politické postoje kancléřky

Parlamentní tajemnice Spolkového ministerstva vnitra, Annette Widmann-Mauzová, se vyslovila za „tolerantní soužití“, opírající se o Ústavu. Vyzvala k rychlé integraci uprchlíků do pracovního života, která povede i k jejich větší účasti na společenském životě. Integrace matek zase napomůže integraci dětí.

„Na postoje naší kancléřky jsem hrdá“, dodala politička CDU. „Tyto postoje posilují naši zemi.“

Carsten Linnemann: Zabývejme se otázkami budoucnosti

Poslanec spolkového sněmu, Carsten Linnemann, konstatuje, že usnesení jde, dle jeho názoru, správným směrem. Následovat ale musí další kroky. „Pokud bude příliv uprchlíků pokračovat stejnou měrou, jsme přetíženi.“

Linnemann dále kritizuje země jako Slovensko, které sice zatím přijímaly finanční podporu, nyní ale podávají žalobu proti kvótám. Nyní je čas důrazně říct, že „pokud zůstane vše při starém, jsme přetíženi“.

Elmar Brok: Bojovat proti příčinám je správné

Evropský poslanec Elmar Brok považuje těžiště politiky Merkelové za správné. Její politika vychází z příčin a její kurz přináší první úspěchy. Již nyní opadá příliv uprchlíků z Turecka. Požaduje kontroly na vnějších hranicích Evropy, aby se podařilo osoby, které nemají právo na azyl, zadržet již tam. Pokud se dostanou do Evropy, situaci to jen komplikuje.

Peter Weis: Humanitární zodpovědnost je těžištěm naší politiky

Poslanec Peter Weiss ve svém příspěvku vyzdvihl, co je pro něj těžištěm usnesení sjezdu z Karlsruhe. „Jasně a důrazně“ totiž pojmenovává „humanitární zodpovědnost“. Protože konflikty nejsou ve válečných oblastech rychle řešitelné, zasazuje se pro rychlou integraci uprchlíků.

Dieter Dombrowski: Hranice, jako ty z dob NDR, uprchlíky nezastaví

Poslanec Dieter Dombrowski se v rámci uprchlické debaty odvolal na německé dějiny. „Jsem uprchlíkem z bývalé NDR“, řekl. Výjevy z hranic máme ještě všichni v živé paměti. Je důležité, abychom se od podobných zařízení jasně distancovali. Ani tehdejší, ostře střežené hranice s minovými poli a střeleckými věžemi neodradily lidi od útěku a nezmohly by to ani dnes.

Wolfgang Schäuble: Znejistění lidí je pochopitelné

Veterán německé politiky, spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble, mluvil o výzvách této doby. „Jsem už nějakou dobu u toho, ale takové množství výzev nepamatuji“, řekl. Tudíž je pochopitelné, pokud občané cítí nejistotu.

Současné výzvy může vyřešit pouze silná Evropa. Stažení se za národní hranice není řešením globálních problémů.

Dále se vyjádřil ke strachům lidí v souvislosti s uprchlickou debatou: svoboda a bezpečnost nejsou v žádném protikladu, ale naopak se navzájem podmiňují. „Bezpečnost bez svobody jsme v Německu dvakrát zažili – hnědou a rudou – a nestálo to za nic.“

Schäuble: Evropa bude muset převzít větší zodpovědnost

V souvislosti s počty uprchlíků se Schäuble zasazuje o zrušení programu na slučování rodin. Jinak by Evropa ztratila “jakoukoliv kontrolu”. Evropa může krizi zvládnout vlastními silami, musí ale v budoucnu převzít větší díl zodpovědnosti.

Předvolební boj v Americe ukazuje, že „Američané nám v budoucnu už nebudou chtít odebrat břemeno problému se stabilitou na Blízkém a Středním východě“, dodal Schäuble. „Proto potřebujeme silnou Evropu.“ Důvody vzestupu Front National ve Francii a pravicových populistů v Evropě obecně Schäuble vidí v “neschopnosti politiků, řešit problémy”, což vede k posílení levého a pravého sektoru.

Řeč Wolfganga Schäubleho byla odměněna dlouhým potleskem, což lze přičíst i jeho velmi úspěšné finanční politice, která zajišťuje Německu již několik let v řadě miliardové rozpočtové přebytky. Ministr financí Schäuble patří v Německu dlouhodobě k nejoblíbenějším politiků vůbec, což při jeho postu vůbec není samozřejmostí.

Thomas De Maizière: Kdo se otevře změnám, může o nich spolurozhodovat

Spolkový ministr vnitra, Thomas de Maizière, se vyslovil za větší podporu integrace. Dosavadní opatření ještě nejsou dostačující. Je třeba více učitelů a kurzů němčiny, pracovní kvalifikace musí vycházet z praxe, formální kvalifikaci, která je v Německu zpravidla vyžadována, nemohou uprchlíci často doložit. Vzhledem k tak vysokému počtu uprchlíků (letos se počítá s jedním milionem, dle některých zdrojů je už i tento odhad překročen) vyzval všechny k troše trpělivosti.

S pohledem na xenofobní excesy a sílící radikalizaci části společnosti si ministr vnitra položil otázku: „Jak tenká je vůbec skořápka naší civilizovanosti a lidskosti?“ Mnohé se dá vysvětlit nejistotou lidí, nicméně nabádá k návratu ke kultivovanému jednání.

”Jen ten, kdo přijme změny, je také může ovlivňovat”, říká. “Jestli se naše společnost změní k horšímu, závisí především na tom, jak budeme silní.”

Maizière: Teroristé se bojí naší svobody

Ministr vnitra Thomas de Maizière dále zdůraznil, že svoboda v Německu představuje vysokou hodnotu, což si uvědomují i teroristé. „Teroristé zabíjejí lidi“, říká, ale ve skutečnosti jim jde o útok na naši svobodu a na náš styl života.

K bezpečnostní situaci v Německu dodává, že by rád oznámil, že nebezpečí terorizmu v Německu nehrozí, ale to by neodpovídalo realitě. „Zůstáváme ostražití“, nejlepší odpovědí teroristům však zůstává svobodný způsob života.

Návrh na přísnější ostrahu hranic zamítnut

Po proslovech řečníků se přistupuje ke schvalováním plánovaných usnesení. I přes předem projednané kompromisní znění byl ještě jednou projednán návrh na přísnější ostrahu hranic a to s pozměněným textem: „Osoby, pocházející z bezpečných zemí původu, anebo přijíždějící do Německa z bezpečné tranzitní země, budou odmítnuty již na hranicích“. Po hlasování však byla i tato změna zamítnuta. Proti této změně hlasoval i spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière.

CDU se dohodla na společném postupu v uprchlické krizi

Po dlouhých debatách o kurzu uprchlické politiky Angely Merkelové se nakonec CDU dohodla na společném memorandu bez stanoveného horního limitu počtu uprchlíků. Na pondělním kongresu v Karlsruhe bylo toto kompromisní znění přijato naprostou většinou zúčastněných.

Kdyby byly všichni rebelové tak odhodlaní, jako ti z CDU, měli bychom o pár problémů méně.

V závěrečném dokumentu mimo jiné stojí: „Jsme odhodláni, za pomoci účinných opatření, znatelně omezit počet uprchlíků. Stávající příliv by i takovou zemi a společnost, jakou je Německo, z dlouhodobého hlediska přetížil”. V memorandu je obsažena i pasáž, podle které lze v případě potřeby posílit národní hraniční kontroly.

CDU odmítá zahalování, je ale proti zákazu burek

V prohlášení “Teror a bezpečnost, uprchlíci a integrace”, CDU dále odmítá zahalování na veřejnosti, není v něm však obsažen požadavek na zákaz nošení burky, jak ho požadovaly, např. političky Julia Klöcknerová a Ilse Aignerová.

CDU se staví za svobodně-demokratický islám

Podle křesťansko-demokratické unii patří islám k Německu. To však má svá omezení: “U nás žijící muslimové jsou dnes součástí Německa. K tomu patří i islám, stojící na základech našeho svobodně-demokratického zřízení”, stojí v skoro tisícovkou delegátů schváleném usnesení.

V Německu žije zhruba 4 milióny muslimů a tímto prohlášením má být výslovně podtrženo, že do Německa nepatří ani právo šaría, ani ISIS, ani salafizmus.

CDU se vyslovuje za přistěhovalecký zákon

Po dlouhém odporu se CDU Angely Merkelové vyslovila pro přijetí přistěhovaleckého zákona. Na sjezdu strany se téměř 1.000 delegátů valnou většinou vyslovuje pro návrh nového zákona: “V současné době máme mnoho zákonných předpisů týkajících se přistěhovalectví. Ty je nutno navzájem účinněji provázat a skloubit v jednom zákoně, který se dá jasně komunikovat i v zahraničí”.

Co dodat závěrem? Angela Merkelová rozhodně dosáhla opačného výsledku, než jaký na posledním sjezdu koaličních sociálních demokratů sklidil předseda SPD, Sigmar Gabriel.  Atmosféru asi opět nejlépe vystihují tweety reportéra magazínu Stern, Jense Königa:

Teď už to CDU také pochopila: Dokážeme to! Jen pár protihlasů a zdržení se hlasování pro memorandum o uprchlících.

Láska CDU k Angele Merkelové nezná od teď žádných hranic.

Článek vyšel 18.12. ve zkráceném znění na Svobodném fóru.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno