Islámský stát se bojí jen jedné země

REKLAMA

Novinář, knižní autor, právník, člen německé CDU, po 5 volebních období poslanec německého parlamentu a bývalý místopředseda výkonné rady nakladatelství Hubert Burda Media, Jürgen Todenhöfer, je prvním Evropanem, kterému se podařilo přinést reportáž z tzv. Islámského státu. Spolu se svým synem mezi bojovníky IS na území Sýrie a Iráku strávil 10 dní.

V rozhovoru pro největší židovský deník v Británii, Jewish News, říká, že bojovníci IS mají strach pouze z jediné země: z Izraele. Amerických a britských ozbrojených sil se prý tolik neobávají, protože podle nich nemají takové zkušenosti ve válce s teroristy a s guerillovým vedením boje. „Řekli mi, že je na ně izraelská armáda příliš silná“, konstatuje Todenhöfer. Izraelskou armádu (IDF) považují za „skutečné nebezpečí“. „Na ně nemůžeme použít naši strategii, izraelská armáda partyzánskou taktiku boje ovládá“, sdělili mu členové IS dále.

O situaci na územích dobytých Islámským státem Todenhöfer říká: „V Mosulu, 1,5 milionovém městě, se nachází 10.000 bojovníků rozmístěných v 2.000 apartmánech po celém městě. Proto je pro západní jednotky tak těžké s nimi bojovat. Bojovníci ISIS jsou navíc připraveni ve válce proti našim jednotkám zemřít.“

Novinář se domnívá, že cílem IS je, vyprovokovat Západ k pozemní intervenci. Ta by pak vyústila v nekonečně se vlekoucí konflikt a velkými ztrátami a náklady.

Todenhöfer už v roce 1980, za dob sovětské okupace, navštívil Afghánistán a poté zorganizoval sbírku na pomoc afghánským uprchlíkům. Patří také k nejprominentnějším německým kritikům Američany vedených válek v Afghánistánu a Iráku.

Článek vyšel na Svobodném fóru 3.1. 2016. Zdroje: Focus OnlineJewishNews.co.ukWikiPedia.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno