Je střelba do dětí tou správnou Alternativou pro Německo?

REKLAMA

Redaktor Reinald Becker se v pondělním komentáři na německé veřejnoprávní stanici ARD ostře opřel do strany AfD – Alternativa pro Německo, zejména do její předsedkyně Frauke Petry. Jedná se o ukázkový příklad toho, jakou funkci zaujímají média ve svobodné společnosti. Nepojmenováváním věcí pravými jmény prokazujeme demokracii medvědí službu; kdo nectí demokratická pravidla, je zkrátka zlem a měl by tak být i jednoznačně nazván. Při sledování následujícího videa opatřeného českými titulky jsem se nemohl ubránit několika paralelám, které se mi neustále draly na mysl – a to zejména na jednoho pána na Hradě. Jen podobný komentář České televize mi bohužel ještě chybí. Kdo z redaktorů v sobě najde dost odvahy a bude první?

Již 13. května 2015 varovala Die Zeit v článku s titulkem „Frauke Petryová: Jak nebezpečná je tato žena?“ před „intrikánkou“ a „ultrakonzervativní političkou“ a konstatuje, že by se mohla stát „spojovací figurou pravicově konzervativních voličů až hluboko do občanského tábora – pokud ovšem předtím svou stranu nerozloží“. Její kolegové popisují tuto političku, která chce už v r. 2017 zasednout v Bundestagu, jako chytrou, otevřenou a pragmatickou, soupeři pak jako extrémně pravicovou a ultrakonzervativní.

Nejnověji vzbudila předsedkyně AfD Frauke Petry rozruch svým vyjádřením, že by se v případě nutnosti mělo na hranicích střílet na uprchlíky. Šéfka berlínské pobočky, místopředsedkyně a zároveň europoslankyně za AfD Beatrix von Storch toto tvrzení ještě dokázala vystupňovat, když na dotaz jednoho facebookového uživatele na svém profilu odpověděla, že by schvalovala nasazení zbraní i proti ženám a dětem. Po bouřlivých reakcích veřejnosti a médií se následně snažila svůj výrok relativizovat. Obě dámy však zdaleka nejsou jediné, kdo nejdou pro silné slovo daleko. Před několika měsíci se šéf AfD Severního Porýní-Vestfálska Marcus Pretzell vyjádřil, že „Násilná obrana německých hranic před uprchlíky pomocí zbraní je pro nás jako poslední možnost samozřejmostí“.

I přes nesouhlasné ohlasy většiny veřejnosti se radikální postoje AfD v otázkách uprchlické krize odráží v nárůstu volebních preferencí. Dle nejnovějších průzkumů je nyní strana třetím nejsilnějším uskupením hned za tradičními velkými stranami CDU/CSU a SPD. Přestože se nyní preference ultrakonzervativců pohybují kolem 13 %, myslí si někteří experti, že strana nemá nástup do parlamentu zdaleka jistý.

„Bude záležet na tom, jestli se podaří prosadit rozumnou uprchlickou politiku“, domnívá se renomovaný politolog Hajo Funke na rozhlasové stanici Deutschlandfunk. Současné pokusy o přiblížení se k radikálnímu hnutí Pegida rasistického vůdce Lutze Bachmanna považuje expert za důkaz toho, že z pravicově populistické strany velmi rychle vznikla radikálně pravicová strana. Tím se však její pravé úmysly stávají čitelnější i pro větší část veřejnosti, což nakonec povede k poklesu preferencí. „Myslím si, že to od nich byla chybná kalkulace“, uzavírá profesor Funke. Doufejme, že se nemýlí.

Článek vyšel 4. 2. 2016 na Svobodném fóru.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno