Německo: mapou proti hoaxům o uprchlících

REKLAMA

Berlín: 13 leté děvče bylo hodiny znásilňováno uprchlíky.
Mnichov: Uprchlíci obdrželi od bavorského sociálního úřadu poukázky do veřejného domu.
Fürstenfeldbruck: Pobočka Lidlu musela být kvůli krádežím páchaným uprchlíky uzavřena.

To jsou jen některé z titulků, které se poslední dobou masově šířily sociálními sítěmi. U nás je pak ochotně přebírají nejen někteří uživatelé Facebooku, ale i nejrůznější konspirátorské weby, např. Prvopodstata.comAC24 či IVČRN.cz. Mají však jedno společné: nic na nich není pravda.

Kvůli poplašné zprávě o znásilněné dívce spolu dokonce telefonicky hovořili spolkový ministr Steinmeier se svým ruským protějškem Lavrovem. 13letá dívka měla problémy ve škole a jelikož se jí nechtělo domů, strávila noc u svého 19letého kamaráda. To prokázala jednak data zrekonstruovaná z jejího úmyslně rozbitého telefonu a věci, které u kamaráda zanechala. Rusko následně ještě využilo příhodu ke svým propagandistickým hrátkám.

V případě domnělých poukázek do veřejného domu mnohé lidi nezmátl ani fakt, že Bavorsko žádný centrální sociální úřad nemá (pouze jednotlivá města a obce), že je na poukázce do bordelu uvedena platnost jen ve všední dny a evangelické svátky (navíc v katolickém Bavorsku!), že se ve znaku nenachází bavorský lev a místo kontrolního útržku je uvedeno, doslova přeloženo, kontrolní „úkusek“ (z něm. Abriß vs. Abbiß). Tyto poukázky tu totiž byly již dávno před internetem, lze je běžně zakoupit v každém obchodu se srandičkami.

FB-Bordell-Gutschein

Ani na zprávě o krachu filiálky Lidlu, která se, stejně jako obě předchozí, šířila i po českém Facebooku, není ani zrnko pravdy. V německém Merkuru to, spolu s dalšími mýty, na tiskové konferenci vyvrací samotný zemský rada okresu Dachau Stefan Löwl: „Mým kolegům ve Fürstenfeldbrucku není znám jediný obchod, který zkrachoval proto, že by tam kradli uprchlíci.“

Jistá Karolína z Německa se na to již nechtěla déle dívat a sestavila celostátní mapu hoaxů. Se svým kamarádem sbírá nepravdivé zprávy o uprchlících, které pak umisťuje na mapu. Pokladem je vždy zpráva z médií, která hoax odhaluje. V současné době má mapa necelých 200 záznamů a další neustále přibývají. Najdete ji na snadno zapamatovatelné adrese Haoxmap.org.

Hoax-map

Renomovaný deník Süddeutsche Zeitung přinesl s autorkou nápadu rozhovor, ve kterém říká, že už se déle nemohla dívat na pomluvy, které se šíří internetem, a proto se rozhodla jednat. Dalším důvodem bylo, že hoaxů je už tolik, že se člověk přestává orientovat. „Proto musela přijít mapa“, dodává. Na otázku, zda si myslí, že pomocí mapy přesvědčí tzv. samozvané „slušné občany“, odpovídá: „Ne všichni, kteří na tyto pověry skočí, jsou pachatelé z přesvědčení. Doufáme, že se aspoň někteří z nich nechají fakty přesvědčit a svůj názor přehodnotí.“

Zprávy o hoaxech sbírá Karolína na sociálních sítích a pomocí vyhledávačů, po publicitě, které se jí v německých médiích dostalo, jich nyní přichází i hodně na e-mail. „Zatím jsme obdrželi převážně pozitivní reakce, vyhrůžky žádné. Doufám, že to tak i zůstane“, uzavírá Karolína svůj rozhovor.

Článek vyšel 15. 2. 2016 na Svobodném fóru.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno