Muhterem Aras – první muslimská předsedkyně německého zemského sněmu

REKLAMA

Po nedávné volbě prvního muslima za londýnského starostu tu vzápětí máme další muslimku ve významné funkci. Stala se jí Muhterem Arasová, zvolená za předsedkyni zemského sněmu německé spolkové země Bádensko-Württembersko. Její matka si musela přivydělávat jako uklízečka, její otec choval ovce. Svět rasistů a xenofobů se musí hroutit.

Frankfurter Allgemeine Zeitung ve svém komentáři píše, že volba Muhterem Arasové představuje hned 3 prvenství: 50letá politička Zelených je první ženou v dějinách Bádenska-Württemberska, která povede zasedání zemského parlamentu, je zároveň první ženou pocházející z rodiny přistěhovalců, která bude předsedat německému zemskému sněmu a navíc je první muslimkou v této funkci. Poslední prvenství nevnímá jako příliš důležité, neboť pochází z alevitského prostředí, hlásícího se k liberální formě islámu. Dala by se nazvat sekulární muslimkou.

Daleko podstatnější je pro političku Zelených zprostředkovat svůj životní příběh. Když její rodina jedné srpnové noci v r. 1978 přistála na stuttgartském letišti, bylo malé Muhterem 12 let a neuměla ani slovo německy. První, čeho si v Německu všimla, bylo, kolik žen zde řídí. To ji motivovalo. Chce vyprávět o tom, jak se sama postupně vypracovala, od základní školy, přes studium ekonomiky a absolvování univerzity, až po založení vlastní daňové kanceláře s deseti spolupracovníky. Její matka byla nucena si přivydělávat jako uklízečka, její otec byl chovatelem ovcí, v Německu pak pracoval jako dělník ve firmě na výtahy. Než koncem 70. let přesídlili, vyrůstala Muhterem s rodiči a svými dvěma bratry v malé vesničce Elmaağaç ve Východní Anatolii. Ve své nástupní řeči zdůrazila, že poslanci jejím zvolením vyslali signál „otevřenosti, tolerance a úspěchu integrace“, jak dodává Süddeutsche Zeitung.

Žena, která je zvyklá bojovat

Ze 143 poslanců bádensko-württemberského parlamentu ji volilo jen 96, což je pro předsedkyni zemského sněmu spíše slabý výsledek, Muhterem Aras je však zvyklá bojovat. Ve své vlastní frakci prošla až ve druhém kole, když porazila dosavadní místopředsedkyni sněmu Brigittu Löschovou. Předchozí volební období Löschová nevedla všechna zasedání příliš suverénně, navíc bylo představení Arasové motivovanější.

Arasová vlastně není žádnou skvělou řečnicí, její silné stránky spočívají hlavně v přímém kontaktu a rozhovorech s občany. Na otázku, zda se obává protiislámských a k cizincům nepřátelských výpadů AfD v zemském sněmu, odpověděla, že je na ně připravena a nenechá se jimi odradit od toho, aby svůj úřad vedla moudře, odhodlaně a lidsky.

Svou oblíbenost u občanů dokázala při dvou zemských volbách: v r. 2011 získala matka dvou dětí, dcery a syna, přímý postup ve volebním obvodu Stuttgart 1 výsledkem 42,5 %, v r. 2016 to byla 42,4 %. Při obou volbách byla v Bádensko-Württembersku jasnou favoritkou Zelených. Nicméně pod její volební obvod spadá západní oblast Stuttgartu, kde potkáte městské voličstvo, sympatizující se Zelenými. Během lednové a únorové předvolební kampaně navštívila dům po domu, přičemž se jí dostalo mnoho povzbuzení i od skalních voličů CDU i FDP.

Vše výstižně shrnuje komentář zpravodajské stanice Tagesschau 24: zelený předseda vlády skládá přísahu muslimské předsedkyni zemského sněmu a odvolává se při tom na Boha – to je Bádensko-Württembersko současnosti. A to je dobře.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno