Cíl útoků: Německo

REKLAMA

Německý Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV, vnitřní civilní zpravodajská služba, neboli kontrarozvědka) varuje před masivními počítačovými útoky ruských tajných služeb namířených proti německým cílům. Dle jeho informací však nemá jít pouze o špionáž, ale i sabotáž. Nedávné útoky proti Spolkovému sněmu připisuje německá kontrarozvědka rovněž Rusku. Tyto informace přináší na svých stránkách německá veřejnoprávní televize ARD.

Německo je dle zjištění Spolkového úřadu pro ochranu ústavy cílem širokých cyber útoků vedených ruskými tajnými službami. Některé z těchto operací lze vysledovat v rozpětí uplynulých sedmi až jedenácti let. „Virtuální prostředí je místem zuřící hybridní války“, varuje šéf BfV Hans-Georg Maaßen. Vláda, státní správa, průmysl a věda, stejně jako kritická infrastruktura, jsou v permanentním ohrožení.

Ve čtvrtek 12. května bylo také oznámeno, že se centrála CDU kancléřky Angely Merkelové stala terčem napadení, vedeného s největší pravděpodobností z Ruska. Za útokem lze předpokládat státem řízené ruské hackery.

Počítačové útoky, sledované úřadem na ochranu ústavy, většinou slouží špionáži. „V poslední době však zjišťujeme, že se ruské tajné služby neštítí ani špionáže“, vysvětluje Maaßen. Útoky ruských tajných služeb na počítačové systémy v Německu jsou dle našeho zjištění součástí mnohaletého, široce pojatého virtuálního tažení, které slouží „obsáhlému a strategickému získávání informací“. Obzvlášť agresivní je útok „Sofacy/APT 28“, během kterého se pomocí infikovaných e-mailů napadají cílové počítače. BfV má důkazy, že je celá kampaň řízena ruským státem.

Úřad dále potvrdil, že útok, provedený v květnu 2015 na vnitřní datovou síť Spolkového sněmu, také souvisí s virem „Sofacy/APT 28“. Pachatelé získali přístup k počítačové síti parlamentu a týdny odsávali data. Po objevení byla síť zčista obnovena.

Kromě „Sofacy“ způsobuje úřadu starosti i kampaň „Sandworm“. Tyto ruské útoky mají za cíl především sabotáž a kromě vládních institucí jsou vedeny i proti telekomunikačním společnostem, energetickým podnikům, jako i vysokým školám a vzdělávacím zařízením.

Spolkové ministerstvo vnitra prohlásilo, že předpokládá velké nebezpečí ohrožení. Bezpečnostní IT strategie poskytuje vysoký stupeň ochrany komunikačních systémů Spolkové vlády. „Tady je o nás opravdu dobře postaráno“, potvrzuje mluvčí ministerstva. Mluvčí německého ministerstva obrany poukázal na novou jednotku pro boj s počítačovými útoky, které v současnosti buduje armáda.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno