Německý spolkový sněm: Nenecháme se vydírat despotou, jakým je Erdogan!

REKLAMA

Německý Spolkový sněm chce odsoudit genocidu Arménů Osmanskou říší – přes protesty Turecka. Zelení, SPD i unie CDU/CSU nechtějí na tureckého prezidenta Erdogana brát žádné falešné ohledy, píše Der Spiegel ve své nedělní zprávě.

Německo v uprchlické krizi Turecko potřebuje. Ohledy ale přesto Zelení, SPD a unie CDU/CSU brát nechtějí – minimálně v otázce genocidy Arménů. Po vášnivých debatách se jejich frakce ve Spolkovém sněmu dohodly na textu usnesení, kde se jednoznačně mluví o genocidě. „Vzpomínka a památka na genocidu Arménů a jiných křesťanských menšin v Osmanské říši před 101 lety“, zní oficiální název dokumentu.

2. června chce Spolkový sněm rezoluci schválit, k velké nevoli Turecka. To do dnešních dní tvrdohlavě masové vyvražďování popírá. „Je možné, že s Ankarou budou nepříjemnosti. Ale Spolkový sněm se despotou, jakým je pan Erdogan, nenechá vydírat.“, prohlásil předseda Zelených Cem Özdemir, iniciátor usnesení, pro deník Bild am Sonntag. Dokumenty ministerstva zahraničí o masakru jsou jednoznačné. „Po schválení usnesení Spolkovým sněmem bude pro Turecko daleko těžší genocidu dále popírat.“

Šéf frakce SPD Thomas Oppermann dodává, že Německo jako bývalý hlavní spojenec Osmanské říše, nese výjimečnou historickou zodpovědnost. „Ta platí nezávisle na denní politické agendě ohledně uprchlické krize. Jsem proti poslušnému přístupu k Erdoganovi. Neměli bychom brát žádné falešné ohledy“, říká sociální demokrat.

Volker Kauder, šéf unijní frakce CDU/CSU věří, že usnesení o masovém vraždění může dokonce sloužit usmíření: „Chceme zpracováním minulosti pomoci překonat to, co dělí Armény a Turky.“

V únoru Zelení ještě svůj návrh o genocidě stáhli, aby tím velké koalici dali prostor před březnovým zvláštním zasedáním Evropské unie při jednáních ohledně uprchlické krize s Tureckem. Zástupci koalice se obávali, že by návrh usnesení mohl zatížit vztahy s Ankarou. V r. 1915 zemřelo při masakrech v Osmanské říši až 1,5 milionu Arménů. Spolkový prezident Joachim Gauck se k tomu v loňském roce jasně vyjádřil: v projevu k stému výročí označil tyto zločiny genocidou.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho vedení pojem genocidy striktně odmítají. Oba hlavní aktéři tehdejších zločinů – Talat a Cemal Pascha – jsou v Turecku dodnes uctíváni.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno