Steven Speilberg: Svět je plný monster

REKLAMA

37 let potřeboval k tomu, aby dokončil svá studia, přesto směl ve čtvrtek pronést řeč na závěrečné oslavě renomované Harvardské univerzity: jednalo se totiž o světoznámého režiséra Stevena Spielberga.

69letý režisér za mlada zažil odmítnutí hned několika univerzitami, přesto je dnes – aspoň měřeno ziskem jeho filmů – jedním z nejúspěšnějších režisérů a producentů. Filmy jako Jurský park, Zachraňte vojína Ryana nebo Schindlerův seznam se staly hity.

Hrdinové a padouši nejsou výmyslem

Ve své řeči dal tvůrce E.T. a Indiana Jonese absolventům univerzity důvod k zamyšlení: „Mojí prací je stvořit svět, který trvá dvě hodiny. Vaším posláním je sestrojit svět, který přetrvá věčnost.“

Jinými slovy, měli by tvořit dějiny a vzít iniciativu do vlastních rukou: „Hrdinové a padouši nejsou jen literárními konstrukty, naleznete je u každé historické události“, dodal. Proto je nutné naslouchat svému vnitřnímu hlasu.

Tento vnitřní hlas přivedl Oskara Schindlera, který zachránil 1.200 židů před jistou smrtí nacisty, ke „korektnímu morálnímu rozhodnutí“.

Svět je plný monster

To však samo o sobě zdaleka nestačí: Láska, podpora, odvaha a intuice – to vše je ve výbavě hrdiny. Ale hrdina potřebuje ještě něco: zloducha, kterého musí odstranit“, pokračuje Spielberg. „A vy to štěstí máte: tento svět je plný monster.“

Za monstra považuje Spielberg rasizmus, homofobii a politicky, etnicky a nábožensky motivovanou nenávist.

„Není žádný rozdíl mezi antisemitizmem, islamofobií, homofobií a dalšími formami diskriminace“, říká. Vše je jen nenávist.

My proti těm druhým

Tato nenávist vzniká mentalitou „my proti těm druhým“. Přitom si neustále představujeme dvě odlišné kategorie lidí. Spielberg oproti tomu navrhuje: „Z ‚nás‘ a ‚těch druhých‘ se stanou ‚my‘ – pokud spolu budeme v kontaktu, vyvine se u nás empatie jednoho k druhému, vyvine se v nás i víra, že my všichni patříme k jednomu kmeni.“ Proti nenávisti je třeba bojovat lidskostí, myslí si režisér.

„Ve svých filmech jsem si vymyslel různé formy budoucnosti, ale vy budete vytvářet skutečnou budoucnost. A já doufám, že je plná míru a spravedlnosti“, apeluje Spielberg na závěr svého projevu k absolventům Harvardu. „Doufám, že poběžíte rychleji než tyrannosaurus rex, podaří se vám chytit zloducha a – kvůli lásce k vašim rodičům – se čas od času, stejně jako E. T., trefíte domů.

Převzato z Huffington Post Deutschland.

REKLAMA
REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno