Olympijské hry: „Vyloučení Ruska by bylo přiměřenou odpovědí“

REKLAMA

Dokonce i stranický tisk německé sociální demokracie (SPD) Vorwärts (Vpřed) zveřejnil pod titulem „Olympijské hry: Vyloučení Ruska by bylo přiměřeným krokem“ (Olympische Spiele: „Der Ausschluss Russlands wäre eine angebrachte Konsequenz“) článek o státem podporovaném dopingu v putinovském Rusku. V těchto dnech začínají v Brazílii olympijské hry, které jsou už nyní poznamenány finančními problémy, korupčními skandály a dopingovými aférami. Tisková mluvčí pro sportovně-politické otázky parlamentního klubu SPD Michaela Engelmeierová se vyslovila za důraznější postup Mezinárodního olympijského výboru. Rozhovor přinášíme v plné délce.

Vorwärts: Dnes začínají olympijské hry v Riu. Na jaký souboj se obzvlášť těšíte?

Michaela Engelmeierová: Jako bývalá atletka se samozřejmě nejvíc těším na zápasy v judu.

Vorwärts: V červnu vyhlásila spolková země Rio de Janeiro, ve které se koná většina sportovních klání, stav finanční nouze. Jaký vliv to bude mít na olympijské hry?

Michaela Engelmeierová: Pomocí vyhlášení stavu finanční nouze se spolková země snaží od centrální brazilské vlády získat další finanční prostředky, mimo jiné k zajištění veřejných služeb. Celkové náklady olympijských her dosahují skoro 10 miliard euro. Podle prohlášení starosty Rio de Janeira Edurda Paese nebude mít finanční situace vliv na průběh her. Ze sociálnědemokratické perspektivy je otázka, jak a nakolik se hry projeví na finanční situaci země zcela relevantní. To se ale dá věcně zodpovědět až po hrách.

Vorwärts: Po počáteční euforii nyní téměř polovina Brazilců olympiádu ve vlastní zemi odmítá. Jaký smysl mají takové akce obřích rozměrů, pokud je vlastní občané nechtějí?

Michaela Engelmeierová: Je nesmírně důležité lidi přesvědčit o výhodách, které z uspořádání olympijských her vyplývají. Ekonomické přednosti jsou nasnadě. Dochází k nezanedbatelným investicím do infrastruktury, sportovišť a turizmu – z toho všeho bude obyvatelstvo těžit i nadále. Díky olympijskému duchu je snem každého atleta se olympiády zúčastnit. Tato vize se může přenést na celou zemi a to se nedá penězi vyčíslit.

Vorwärts: Ruská lehkoatletická výprava a vzpěrači však díky dopingu nesmí v Riu nastoupit. Stačí to, nebo měla být vyloučena celá ruská výprava?

Michaela Engelmeierová: Po zveřejnění Mc Larenova reportu je zjevné, že se v Rusku jedná o státem řízený doping. Takový institucionální zásah do integrity organizovaného sportu je nepřípustný a musí mít následky. Protože stát, který kvůli národní prestiži ohrožuje zdraví svých sportovců, staví naruby olympijskou myšlenku. Z mého pohledu se jedná o podvod na čistých atletech a na divácích. Kromě toho tento podvod ohrožuje sport jako takový, protože se po dopingových testech musí přepisovat stále více výsledkových listin. To se projevuje pokaždé, když jsou dodatečně vyznamenáváni olympijští vítězové. Je načase, aby Mezinárodní olympijský výbor dostál svému často velebenému heslu nulové tolerance ve věcech dopingu. Vyloučení Ruska z olympijských her v Rio de Janeiru by bylo přiměřenou odpovědí. Je třeba se jasně vymezit proti dopingu ve sportu.

OH2016-komar-ktery-stipl-ruskeho-sportovce
Komár, který včera štípl ruského sportovce

Vorwärts: Dopingoví hříšníci a komisaři si již léta hrají na kočku a myš. Jak realistická je vůbec představa o čisté olympiádě?

Michaela Engelmeierová: V prvé řadě mi jde o čistý sport, olympiáda je pouze vrcholem ledovce. Musíme napřed uznat, že politika má pouze územně omezené kompetence, zatímco účast dopovaných sportovců je mezinárodním problémem. Mezinárodní iniciativa by sice představovala vhodné řešení, ale nepodařilo se ji v posledních letech realizovat. Místo toho jsme se u nás v Německu rozhodli převzít v boji proti dopingu vedoucí roli. Proto jsme v tomto volebním období schválili protidopingový zákon, který SPD dlouho prosazovala.


Michaela_EngelmeierMichaela Engelmeierová je členkou SPD od roku 1992, roku 2009 byla zvolena do předsednictví strany, od r. 2013 je členkou Spolkového sněmu. Studovala ekonomii (studium však nedokončila), byla členkou německé reprezentace v judu a je matkou dvou dětí.

REKLAMA

 

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno