Turecko-německé vztahy: Indiskrétnost s těžkými následky

REKLAMA

Západ už má ve shovívavosti k Turecku značný trénink. Když ale německá rozvědka BND přijde s informacemi, že turecký prezident pěstoval přímé vztahy s teroristickou organizací Hamas, je to vážné. V důvěrné zprávě považuje Spolková vláda Turecko za aktivního podporovatele islamizmu. To vyplývá z odpovědi na dotaz frakce německé Levice ve spolkovém sněmu, píše Dei Welt v článku Michaela Stürmera.

Kam směřuje Turecko? Odpověď na tuto otázku je osudová pro celý region, pro NATO, ke kterému Turecko pomalu 70 let patří, i pro Evropskou unii, se kterou Turecko už celou věčnost vyjednává o přístupu.

Důvěrná zpráva Spolkové zpravodajské služby (BND) zmiňuje Erdoganovo Turecko jako ústřední akční platformu islamistických uskupení na Blízkém a Středním východě.

Papír, který se díky indiskrétnosti dostal na veřejnost, rozhodně stávající diplomatický dialog neusnadní, nýbrž narazí na tvrdou kritiku z Bosporu. Tam beztak neustávají nářky, například kvůli úmyslnému nepochopení, nebo že je EU za fasádou hospodářských zájmů klubem pouze pro křesťany, nebo že jednání nejsou ničím jiným než léčkou.

Spolková vláda se bude snažit věc zahrát do autu. Jednak aby zachránila dohodnuté kompromisy uprchlické politiky, za druhé aby  omezila ztráty v záležitostech NATO a EU. „Z důvodů zájmů státu“ se neměly kritické části zprávy dostat na denní světlo – proč, to je pochopitelné.

Teď jde do tuhého

Sice má Západ od Washingtonu až po Berlín značný trénink ve shovívavosti vůči Turecku, ať se jedná o rozdělený Kypr, o narušenou spolupráci s NATO a EU v otázkách bezpečnosti nebo o skrytou spolupráci s Muslimským bratrstvem v Egyptě.

Pokud je nyní ale úředně potvrzeno – a BND se na Blízkém východě těší pověsti kompetentní a historicky erudované autority – že existuje přímé spojení mezi tureckým prezidentem a mezinárodně jako teroristická organizace klasifikovanému Hamasu v pásmu Gaza a dosud známá fakta to potvrdí, pak je to vážné. Vyvstává otázka, ne které straně Turecko vlastně stojí?

Turecko zastává geopoliticky klíčovou pozici, která svádí k opakovanému přeceňování vlastního významu a tím zatěžuje i své spojence. Jak ukazuje srpnový puč a následný protipuč, Erdogan by se rád stal islámskou obdobou Atatürka.

Kdo chce pochopit smysl současného bloudění turecké politiky, musí mít tento rozpor mezi zeměpisnou polohou a dějinami na zřeteli. Nikdo ze sousedů Turecka nemá kvůli migraci, hospodářství a domácí i zahraniční bezpečnosti větší zájem o nalezení nosné politické architektury, než Německo. Bližší informace jsou k dohledání u BND.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno