Státem řízení ruští hackeři napadli antidopingovou agenturu WADA

REKLAMA

Ruští hackeři pronikli do databází protidopingové agentury WADA a zveřejnili důvěrné podklady různých atletů, mezi nimi tenistek Venus a Sereny Williamsových. Hackeři již předtím zveřejnili informace čtyř amerických olympioniků. Zprávu přináší Sueddeutsche Zeitung.

Světová antidopingová organizace WADA se opět stala cílem hackerského útoku. Jak tato organizace v úterý potvrdila, pronikli ruští hackeři do jejích databází a zveřejnili důvěrné informace několika atletů.

Mezi nimi se nachází i informace sester Venus a Sereny Williamsových. Venus Williamsová zprávy potvrdila. „Jsem zklamána, že důvěrné informace o mé osobě spatřily světlo světa bez mého souhlasu“, prohlásila 36letá americká tenistka.

Útok přišel z Ruska

„WADA probíhající kybernetické útoky, mající za cíl podkopání důvěryhodnosti naší organizace i celosvětového protidopingového systému, rozhodně odsuzuje“, řekl generální tajemník organizace Olivier Niggli. Útok má na svědomí ruská hackerská skupina Tsar Team (ATP28), známá i pod názvem Fancy Bear. (Dále vystupuje i pod jmény Sofacy Group, Sednit Group nebo Operation Pawnstorm. Jedná se o ruským státem podporovanou hackerskou organizaci, kterou lze najít i v pozadí mnoha útoků namířených proti vládním institucím Evropské unie, NATO ap. Více např. v tomto PDF dokumentu, str. 33. Pozn. překl.)

Předtím hackerská organizace zveřejnila data čtyř amerických olympioniků, mezi nimi jednoho držitele zlaté medaile z Rio de Janeira. Další jména zatím nebyla potvrzena. Jedná se již o druhý útok od začátku srpna.

Zveřejněná data mají obsahovat „výsledky analýz odchylují se od normy“ a údajně i dokumentaci výjimek užití zdravotnických přípravků k terapeutickým účelům. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) útok také potvrdil, odkazuje však na to, že se ani jeden ze čtyř atletů proti antidopingovým předpisům neprovinil.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno