Elon Musk: Potřebujeme nepodmíněný příjem

REKLAMA

[stock_market_widget type=“spark“ symbol=“TSLA“ template=“line“ color=“blue“]

Šéf automobilky Tesla se v rozhovoru vyjádřil k nepodmíněnému příjmu. V automatizaci práce při tom největší nebezpečí nevidí. Článek vyšel na Business Insider DE.

Mnozí se již nyní bojí o svá pracovní místa, která budou v ne příliš vzdálené budoucnosti možná nahrazena stroji a roboty. Být bez práce totiž znamená být bez peněz, a proto se již nyní po celém světě horlivě debatuje o tzv. nepodmíněném příjmu.

Švýcarsko na toto téma dokonce již vyhlásilo referendum a rozhodlo se zatím proti takovému řešení. Finsko chce nepodmíněný příjem ve výši 560 euro na měsíc testovat na 2.000 osobách již příští rok.

I šéf automobilky Tesla považuje v budoucnosti nepodmíněný příjem za nevyhnutelný. V rozhovoru pro televizní stanici CNBC prohlásil: „Šance, že někdy budeme kvůli automatizaci pobírat všeobecný nepodmíněný základní příjem nebo něco na ten způsob, je velmi vysoká.“

Automatizaci však Elon Musk, který již nějaký čas vyvíjí samořiditelné elektromobily, nepovažuje nutně za negativní. Ve stále se vyvíjející společnosti totiž zase vzniká mnoho nových pracovních míst. V budoucnu zřejmě budeme potkávat zcela automaticky jezdící nákladní vozy, řízení celé skupiny takových vozů pak možná převezme člověk. „Je to vlastně asi zábavnější práce, než řízení jednoho vozu“, dodává Musk.

S nepodmíněným příjmem by lidem odpadla starost o práci a měli by více volného času. „Lidé by měli více času na jiné, komplexnější věci“, říká vizionář. „Určitě by měli více volna. A pak musíme přijít na to, jak se integrovat ve světě s obrovskou umělou inteligencí.“

Jestli k takové míře automatizace vůbec dojde, nebo zůstane ve světě science fiction, zatím ještě nevíme. Podle technologického magazínu Gizmodo však někteří experti, jako např. vývojář Googlu Ray Kurzweil věří, že už v r. 2045 bude umělá inteligence na vyšší úrovni, než celé lidstvo. Jiní této předpovědi zase odporují.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno