Dva tajné dokumenty odkrývají, jak Rusko manipulovalo volby v USA

REKLAMA

Dva tajné dokumenty v rukou amerických tajných služeb staví ruského prezidenta pod tlak. Odhalují, jaké manipulační strategie byly na nejvyšších místech moskevské vlády probírány. Putin však byl zřejmě Trumpovou volbou zaskočen. Článek Benjamina Prüfera pro Huffington Post.

Podezření, že se americký prezident Donald Trump dostal k moci pomocí ruského prezidenta Vladimíra Putina, se zprávou tiskové agentury Reuters utvrdilo. Dva dokumenty ve vlastnictví amerických tajných služeb podle zprávy dokazují přímý vztah mezi Vladimírem Putinem a ruskými pokusy o manipulaci prezidentských voleb v listopadu 2016.

Ruský prezident založil zvláštní think-tank

Obě listiny vznikly v r. 2016 v jednom ruském think-tanku v Moskvě. „Ruský institut pro strategické studie“ je provozován vysokými důstojníky tajných služeb ve výslužbě. Jeho webová stránka nenechá nikoho na pochybách, kdo drží v rukou otěže tohoto zařízení. V pravém horním rohu je uvedeno: „Zakladatel RISS: prezident Ruska.

Jak sdělili agentuře Reuters dva pracovníci tajných služeb, RISS navrhl v r. 2016 dva strategické dokumenty. Oba dokumenty nejsou adresovány konkrétní osobě, kolovaly ale po nejvyšších ruských vládních místech. První listina navrhuje propagandistickou kampaň na sociálních sítích, prostřednictvím ruské státní televize a zpravodajských agentur. Ta měla americké voliče přesvědčit, aby si zvolili prezidenta, který vůči Rusku zastává mírnější kurz: Donalda Trumpa.

Volební podvod měl poškodit Hillary Clintonovou

V říjnu vypracoval think-tank další dokument. V něm jeho spolupracovníci varují, že je vítězství Hillary Clintonové pravděpodobnější. Navrhují proto zastavit propagandu ve prospěch Donalda Trumpa a místo toho se soustředit na útoky namířené proti americkému volebnímu systému. Zprávami o volebních podvodech měla být zpochybněna legitimita prezidentského úřadu a tak podkopána pověst Hillary Clintonové.

„Putin měl celou dobu před očima jasný cíl a pověřil Institut, aby mu vyvinul strategický plán“, řekl tiskové agentuře Reuters vysoký důstojník amerických tajných služeb. Citovaní spolupracovníci tajných služeb uvedli, že dokumenty hrají „klíčovou roli“ v obvinění vznesených vůči Putinovi Obamovou administrativou.

Podle Reuters Putinův mluvčí ani RISS na vznesené dotazy nezareagovali.

Rusko může kampaň proti Clintonové litovat

Druhý dokument dokládá, že ruská vláda byla vítězstvím Donalda Trumpa sama překvapena. Mezitím zřejmě své kampaně proti Hillary Clintonové hořce lituje. Trump totiž v Ukrajině, Sýrii a Severní Koreji sleduje daleko agresivnější politiku, než vláda prezidenta Obamy.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v únoru prohlásil, že je v současné době vztah obou zemí „velmi problematický“. V pondělí označila ruská státní televize Trumpa za „daleko nebezpečnějšího, než Kim čong-una„.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno