Libyjská pobřežní hlídka ohrozila záchranářskou loď Sea Watch 2

REKLAMA

Němečtí aktivisté, kteří ve Středozemním moři zachraňují uprchlíky nacházející se v bezprostředním nebezpečí smrti utonutím, byli ohroženi riskantním manévrem libyjské pobřežní hlídky.

Libyjská strana naopak tvrdí, že loď organizace Sea Watch narušovala jejich zásah. „Chtěli uprchlíky nalodit sami, s odůvodněním, že Libye není bezpečná“, prohlásil v Tripolisu mluvčí libyjské pobřežní hlídky Ajub Kassem.

Německá soukromá nezisková organizace viní posádku libyjské lodi z ohrožení velmi riskantním manévrem. Zveřejnila video, ukazující, jak těsně ji vojenské plavidlo míjí.

„Kapitán neměl naprosto žádné tušení co dělá, když tak těsně kříží příď naší lodi. V tu chvíli jsem nemohl nijak uhnout. Ohrozil svou posádku, svou loď, mou loď, mou posádku, všechny. Všichni můžeme být šťastni, že jsme ještě na živu“, říká Ruben Lampart, kapitán lodi Sea Watch 2.

A pokračuje: „Potom přemisťoval lidi bez záchranných vest z jedné lodi na druhou. To je obzvlášť nebezpečné, protože pokud někdo spadne přes palubu, okamžitě se utopí. Co se zde odehrává, je naprosto nepřípustné.“

Libye představuje pro uprchlíky na cestě do Evropy důležitou tranzitní zemi. Uprchlíci z Afriky, ale také ze Sýrie a dalších zemí Blízkého východu se odtud vydávají na nebezpečnou cestu přes Středozemní moře do zhruba 300 kilometrů vzdálené Itálie. V r. 2016 přišlo do Itálie rekordních 181.000 uprchlíků, 90 % z nich z Libye.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno