Katarská krize: FBI viní ruské hackery

REKLAMA

Americká FBI podezírá ruské hackery, že se rozhodujícím způsobem spolupodíleli na katarské krizi. Prostřednictvím zpravodajské agentury emirátu údajně rozšířili falešnou zprávu, která vyprovokovala odpůrce Kataru v regionu. Tyto informace dnes přinesla četná média, převzatý článek pochází ze švýcarské Neue Zürcher Zeitung.

Podle americké televizní stanice CNN se ruští hackeři údajně prolomili do státní katarské zpravodajské agentury a za pomoci falešné zprávy tak přispěli k diplomatické krizi mezi zeměmi Perského zálivu. CNN tvrdí, že koncem května vyslal federální vyšetřovací úřad FBI tým specialistů do katarského hlavního města Dauhá, aby tamní vládu podpořil ve vyšetřování údajného hackerského útoku. Jako zdroj těchto informací CNN uvádí spolupracovníky tajných služeb, informované o vyšetřováních.

Falešná zpráva byla zveřejněna 23. května. V ní byla citována hlava státu, emír Tamím ibn Hamad Al-Sání, jak se vstřícně vyjadřuje o Íránu a Izraeli. Kromě toho měl Al-Sání vznést pochybnosti, jestli se americký prezident Donald Trump udrží ještě dlouho v úřadu.

Blokáda byla zdůvodněna falešnými zprávami

Saúdská Arábie odůvodnila v pondělí diplomatickou a hospodářskou blokádu Kataru mimo jiné informacemi, které byly obsaženy ve falešné zprávě. I Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Egypt a Jemen v pondělí s Katarem přerušily veškeré diplomatické styky. Přidala se Mauretánie a také Jordánsko své diplomatické kontakty omezilo.

Tyto země Katar mimo jiné obvinily, že podporuje teroristické organizace jako např. tzv. Islámský stát (IS). Zároveň Kataru vytkly příliš úzké vztahy k šíitskémi Íránu, úhlavnímu nepříteli sunnitského saúdskoarabského královského domu.

Klín mezi USA a jeho spojence

Katarský ministr zahraničních věcí Šejch Mohamed bin Abdulraman Al Thani televizní stanici CNN řekl, že experti FBI vyslaní do do Dauhá kybernetický útok a falešnou zprávu potvrdili: „Ať už zazněla jakákoliv obvinění, všechna se zakládají na falešných informacích a my jsme přesvědčeni, že na nich stojí celá krize.“

Cílem útočníků bylo, vrazit klín mezi USA a jeho arabské spojence. V Kataru se nachází největší americká základna v arabském světě. Na letecké základně al-Udeid je umístěno přes 10.000 vojáků.

Vyšetřování ještě probíhají

Zpočátku nebylo jasné, zda američtí vyšetřovatelé z hackerského útoku viní některou z ruských zločineckých organizací, nebo dokonce samotné ruské tajné služby. FBI ani CIA nechtějí zprávy komentovat. Mluvčí katarského velvyslanectví ve Washingtonu sdělila, že vyšetřování ještě trvá. Jeho poznatky budou brzy zveřejněny.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno