„Kybernetický kalifát“: za hackerskými útoky IS má vězet Rusko

REKLAMA

Tzv. „Islámský stát“ není podle odhadů německých bezpečnostních složek schopen komplexních kybernetických útoků. Za „kybernetickým kalifátem“ teroristických milicí by podle informací německého magazínu Spiegel mohli ve skutečnosti vězet ruští hackeři (redakčně aktualizováno).

Takzvaný „kybernetický kalifát“ IS je dost možná ruským výmyslem. Němečtí bezpečnostní odborníci jsou toho názoru, že irácko-syrské teroristické uskupení zatím není ve stavu, aby páchalo komplexní počítačové špionážní a sabotážní akce.

Mnoho indícií naopak ukazuje na to, že útoky připisované „kybernetickému kalifátu“ byly ve skutečnosti spáchány pod falešnou vlajkou kremelskými hackery. První podezření se objevila již v r. 2015, kdy údajní počítačoví specialisté IS ochromili vysílání francouzské televizní stanice TV5 Monde a prostřednictvím jeho webových stránek šířili výhrůžky namířené proti Francouzům.

Ve světle nových poznatků byly mimo jiné i útoky „kybernetického kalifátu“ na ústřední velení amerických ozbrojených sil z počátku r. 2015, jako i zdánlivé džihádistické hackerské útoky na americké ministerstvo zahraničních věcí a saúdské bezpečnostní složky na jaře r. 2016 ve skutečnosti provedeny na objednávku Rusů.

Německé bezpečnostní orgány vycházejí z toho, že tři ruské tajné služby FSB, GRU a SWR mají nyní pod svým velením více než 4.000 počítačových agentů. Tím by disponovaly podobným počtem jako Spojené státy, které mezi tím oznámily, že do r. 2018 navýší svůj personál pro kybernetické operace na více než 6.000 specialistů.

Na jaře r. 2016 pronikli útočníci do počítačové sítě Demokratické strany v USA a odcizili tam rozsáhlé interní materiály. Podle Washington Post byl útok proveden na zakázku ruských tajných služeb. Jak se později ukázalo, byly podobné útoky vedeny rovněž proti republikánům. Mezi další nejznámější akce ruských státem řízených hackerů patří útoky na počítačovou síť německého Spolkového sněmu, proti volebnímu štábu francouzského prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona, proti českému Ministerstvu zahraničních věcí či proti dánskému a rakouskému ministerstvu obrany. Ročně se však jedná o tisíce útoků proti nejrůznějším cílům.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno