Polsko přes noc demontovalo právní stát

REKLAMA

Polská vláda dále přestavuje politický systém – a ten se čím dál tím víc začíná podobat autoritativnímu režimu. Nyní vládní strana demontovala právní stát, jako další by mohly následovat zatím nezávislé regionální parlamenty. Jediné, co by ještě mohlo zastavit reformu justice, jsou masové protesty. Článek napsal pro Huffington Post Deutschland Marco Fieber.

V půl třetí časného sobotního rána polský senát prakticky demontoval právní stát. Už ve středu schválil národně-konzervativní stranou Právo a spravedlnost (PiS) ovládaný parlament reformu Národní soudcovské rady. Aby reforma práva nabyla platnosti, schází už jen podpis prezidenta.

Nejvyšší polský soud má vlastně chránit nezávislost justice. Nyní ale chce PiS tento ústavní orgán dostat pod svou kontrolu. Je totiž považován za poslední baštu odporu proti plánům předsedy PiS Jaroslawa Kaczynského v jeho cestě za přestavbou státu podle jeho přání.

Červencový puč

Kritikové spatřují v nejnovější reformě pokus vládní strany PiS ovlivnit složení Národní soudcovské rady ve prospěch vládní většiny. Polská opozice ji proto označuje za „červencový puč“.

Mikołaj Ratajczak, docent na Institutu filozofie a sociologie Polské akademie věd to vidí podobně. Na Facebooku vysvětluje: levicové polské strany „čelí reálnému nebezpečí ze strany autoritativní státní moci“.

Protože pokud může PiS jednostranně jmenovat a propouštět soudce polského Nejvyššího soudu, mohlo by to znemožnit svobodné a demokratické volby, vysvětluje Ratajczak.

To friends abroad, please share and inform: The left in Poland faces the real danger of an authoritarian state power….

Zveřejnil(a) Mikołaj Ratajczak dne 14. červenec 2017

Podle polského novináře Łukasze Grajewského sledují plány PiSu určitý vzorec. Nynější změna ústavy samotnou ústavu obchází – a to bez následků. Protože návrh zákona již byl ústavním soudním dvorem schválen – ten byl totiž předem obsazen vůči vládní straně přátelsky nakloněnými soudci.

„Státní instituce jsou pod kontrolou PiSu“

„Je samozřejmě zjevné, že se státní instituce nacházejí pod kontrolou PiSu“, zdůrazňuje Grajewski v deníku Huffington Post. „Nezávislé už jsou pouze regionální parlamenty. Dalším krokem by tedy mohla být snaha o zkrocení regionálních úředníků.“ K tomu by mohlo dojít již v r. 2018, ve kterém se konají komunální volby.

Pokud prezident Andrzej Duda – který krátce před svým zvolením v r. 2015 symbolicky vystoupil z PiSu – zákon podepíše, usnadnilo by to volební manipulace a politický tlak na opozici, vysvětluje Grajewski.

A dodává: „Vládní strana je ve svém jednání velmi rychlá. Ještě před letními prázdninami chce změnit právní a politický systém.“

REKLAMA

Podle Grajewského je k tomu nyní z následujících 3 důvodů vhodná doba:

  • Po návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa se polská vláda těší velké přízni.
  • Mnoho lidí je v současné době na cestě na dovolenou, takže se snížil potenciál pro vznik demonstrací.
  • Soudci se mezi polským lidem obecně netěší velké důvěře; pouhá třetina Poláků si myslí, že soudci odvádějí dobrou práci.

Samozřejmě jsou reformy polského justičního systému nutné, zdůrazňuje Grajewski. Ale to, jak nyní postupuje vládní strana, je stejné, „jako kdyby hasila oheň ohněm“. Proto varuje: „PiS destabilizuje základní pilíř demokracie.“

Záměry polské vlády už mohou zastavit pouze masové protesty. Podobně se po velkém odporu obyvatelstva vzdala PiS např. zákazu interrupcí. I nyní jsou na sobotu a neděli po celé zemi svolávány demonstrace.

Byla překročena červená linie

Evropská unie přitom nemůže příliš dělat. Evropská komise už začátkem r. 2016 proti Polsku zahájila řízení kvůli reformě Ústavního soudu. V konečném důsledku by teoreticky mohlo vést až k odnětí hlasovacího práva člena EU.

Nicméně řízení zatím nikam nepokročilo. Ne všechny členské země EU jsou ochotny ho podpořit.

I nejnovější justiční reforma narazila v Evropském parlamentu na silný odpor. Nejnovějšími rozhodnutími byla překročena červená linie, prohlásil např. ve čtvrtek německý poslanec EP Manfred Weber (CSU).

Šéf liberální frakce Guy Verhofstadt na Facebooku napsal: „V Polsku už neexistuje nezávislé a nestranné soudnictví -to je situace, která jednoznačně není v souladu s evropskými smlouvami.“

Is Poland heading to a PiS-ocracy? A country in which the judicial courts are monopolised by one single political party…

Zveřejnil(a) Guy Verhofstadt dne 14. červenec 2017

Každý útok a každá kritika ze strany EU by však nahrávala PiSu, myslí si Grajewski. „Protože polská vládou kontrolovaná masmédia ukazují prstem na Brusel a tamní elity, které se snaží vnutit Polsku svou vůli.“

Novinář v tom spatřuje stejný vzorec, podle kterého postupují autoritářské režimy.

Ale navzdory rozpadající se demokracie je v Polsku stále ještě možné demonstrovat.


Garantem nezávislosti soudní moci je v Polsku Národní soudcovská rada (Krajowa Rada Sadownictwa), nezávislá na ministerstvu spravedlnosti, která je složena z 25 členů (až na virilního ministra spravedlnosti všichni jmenováni prezidentem republiky z řad soudců). Soudcovská rada navrhuje soudce ke jmenování, vytváří profesní etický kodex a má nad soudci disciplinární pravomoc. Zvláštností je, že je oprávněna podat k ústavnímu soudu návrh na přezkoumání právního předpisu, který by mohl zasahovat do nezávislosti soudní moci. (Zdroj: Wiki)

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno