Stephen Bannon: „Trumpovo prezidentování skončilo“

REKLAMA

Cesty vrchního stratéga Bílého domu Steve Bannona a prezidenta Donalda Trumpa se rozcházejí. Bannon se vrací do vedení populistického ultrapravicového média Breitbart News, kde již řídil svou první redakční poradu. Jak tento vývoj komentují zahraniční média?

Sobotní Die Welt cituje šéfredaktora Breitbart News, který Bannonův návrat komentoval slovy: „Nacionalisticko populistické hnutí je dnes daleko silnější.“ S novým šéfem drží jejich médium nyní „prst na tepu Trumpovy agendy.“ Krátce předtím tweetoval vysoce postavený redaktor tohoto média hashtag #WAR (válka).

Sám Bannon se podle svých vlastních slov chce i nadále zasazovat za amerického prezidenta Trumpa. V rozhovoru pro agenturu Bloomberg uvedl: „Nechte mě ujasnit jednu věc: opouštím Bílý dům a táhnu do války za Donalda Trumpa. Proti jeho odpůrcům v Kapitolu, v médiích, amerických firmách. Definitivně zničím opozici. Nyní mám své zbraně opět v rukou.“

„Trumpovo prezidentství, za které jsme bojovali a kterého jsme dosáhli, je u konce“, prohlásil Bannon bezprostředně po své demisi na konzervativním internetovém portálu The Weekly Standard. A dodal: „Máme pořád ještě velké hnutí a z tohoto prezidentování ještě něco uděláme, ale jeho doba skončila. Dojde ještě k mnoha bitvám, přijdou dobré i špatné dny – ale tato doba je u konce.“

V budoucnu bude ještě těžší, aby Donald Trump prosadil svou agendu, myslí si Bannon: „Republikánský establishment nemá zájem, aby byl Trump úspěšný. Nejsou to populisté ani nacionalisté, nemají naprosto žádný zájem na jeho programu.“ Kromě zmírněné daňové reformy, která je pro republikány typická, už z Trumpových plánů nic nezbude.

Zároveň stále více sílí kritika Donalda Trumpa, a to i z řad republikánů. Jak uvádí Die Welt, pisatel Trumpova bestselleru The Art Of The Deal (Umění úspěchu) Tony Schwartz očekává, že prezident do konce roku odstoupí. Na sociální síti Twitter uvedl: „Trumpovo prezidentování je prakticky u konce. Překvapilo by mě, kdyby vydržel až do konce roku. Spíš odstoupí už na podzim, možná ještě dříve.“ Trumpovo vystupování v souvislosti s nepokoji v Charlottesville, kdy dal prezident rovnítko mezi nacistické demonstranty a jejich odpůrce, je jen poslední epizodou na dlouhém seznamu jeho selhání. Schwartz připomíná i vyšetřovaní ohledně podezření z tajných dohod s cílem ovlivnit prezidentské volby v USA s Ruskem. „Smyčka se stahuje velmi rychle. Trump odstoupí a prohlásí to za své vítěztví, dříve než mu Mueller a Kongres nedají jinou možnost“, dodává Schwartz.

Švýcarský deník Tages Anzeiger uvádí, že americký prezident potřebuje Bannona i po jeho odchodu z Bílého domu. Leda, že by se orientoval na politický střed. „Umí ale  Trump být i umírněný?“, ptá se deník. A zároveň uvádí Bannonův odchod do souvislosti s rozmíškou ohledně Trumpova varování Severní Koreji. Ten minulý týden pohrozil, že Severní Korea bude čelit americkému „ohni a rozhořčení“, pokud nezanechá svých plánů na jaderný útok na tichomořský ostrov Guam, který je pod správou USA. V reakci na tyto události Bannon vůči liberálnímu médiu The American Prospect prohlásil, že to vše bylo pouze „řinčením zbraní“ a velkým bluffem. Vojenské řešení konfliktu totiž podle jeho slov není možné, ve skutečnosti jde pouze o obchodní válku s Čínou.

Neue Zürcher Zeitung v článku pojmenovaném „Odchod konzervativního revolucionáře“ dodává, že Bennonovy dny v Bílém domě byly sečteny, když se šéfem štábu stal bývalý generál námořní pěchoty John Kelly. Údajně kontaktoval kvůli rozhovoru levicový The American Prospect sám Bannon, ne obráceně, Bannonovi se líbil jeden z článků novináře Roberta Kuttnera o Severní Koreji a v rozhovoru s ním pak vědomě Trumpa provokoval, aby si vynutil rozhodnutí o svém dalším setrvání v Bílém domě. Podle Die Welt si však nyní zakládá na tom, že opustit Bílý dům bylo jeho vlastní rozhodnutí a že už od začátku prohlašoval, že nechce být v politice déle než rok.

Bannon se také pustil do Trumpových spolupracovníků a voličů. Vedoucí osobnosti na ministerstvech a v Bílém domě totiž nechtějí, na rozdíl od něj, eskalovat obchodní válku s Čínou. Pravý okraj republikánského voličského spektra označil za „shromáždění klaunů“ a „skupinku ztroskotanců“.

V dalším článku německý deník Die Welt uzavírá: „Jedno je jisté: po tomto prezidentství již nebudou fiktivní seriály o Bílém domu, jako jsou House Of Card nebo Veep třeba. Dokumenty o Trumpově době na Pennsylavania Avenue 1600 nabídnou více látky, než by dokázali vymyslet ti nejsjetější autoři scénářů.“

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno