Bush prolomil mlčení a po 9 letech se vyjádřil k politice

REKLAMA

Sice ani jednou nezmínil Trumpovo jméno, přesto je temperamentní projev bývalého amerického prezidenta George Bushe považován za zdrcující kritiku Donalda Trumpa (Die Welt).

Posledních 9 let, po odchodu z politiky a úřadu prezidenta Spojených států amerických, se George W. Bush odmítal k politice vyjadřovat. Nyní, během jednoho z mála veřejných vystoupení, ostře kritizoval současnou neutěšenou situaci v USA.

Aniž jednou zmínil prezidenta Donalda Trumpa, ve čtvrtek v New Yorku bývalý prezident prohlásil: „Slepá horlivost je v současné době na pochodu. Naše politika je více než kdy jindy náchylnější na spiklenecké teorie a vylhané pohádky.“

Bush vyjmenoval mnohá témata, o kterých se za Trumpovy vlády vedou rozporuplné a vášnivé diskuze. Zmínil radikální pravici, hnutí „White Supremacy“, stejně jako problémy nacionalizmu a mobbingu – všechno pojmy, spojované s událostmi posledních měsíců a s názory Donalda Trumpa.

Bush vyzval USA, aby na celém světě podporovaly demokracii a odolaly pokušení se izolovat.

Kritika Bushovy zmínky o hodnotách

„Musíme se rozpomenout na naši vlastní identitu a znovu ji nabýt“, apeloval Bush. Američané podle něj mají velkou výhodu: „Abychom naši zemi obnovili, stačí si připomenout naše hodnoty.“

Řeč bývalého prezidenta vzbudila v USA velkou pozornost. Zatímco komentátoři kladně hodnotili jeho otevřenost, sklidil také nesouhlasné komentáře: na sociálních sítích zaznělo, že během tažení do Afghánistánu a Iráku nebo při posilování pravomocí tajných služeb rovněž argumentoval vyššími hodnotami.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno