Radikální hnutí Hamas vyhlásilo intifádu za „osvobození Jeruzaléma“

POLITIQ: Právě se stalo
REKLAMA

Pouhý den po Trumpově oznámení, že USA uznají Jeruzalém za izraelské hlavní město, vyhlásilo radikální palestinské hnutí Hamas „novou intifádu“, čili povstání. Ta má začít v pátek, jejím cílem je „osvobození Jeruzaléma“. Palestinci považují od r. 1967 Izraelem obsazené město, jehož východní část Izrael v r. 1980 anektoval, za hlavní město budoucího palestinského státu.

Mezinárodní společenství již s předstihem Donalda Trumpa varovalo před vypuknutím nové vlny násilí na Blízkém východě. Palestinský prezident Mahmúd Abbás ve středu odmítl další zprostředkovatelskou roli USA v izraelsko-palestinském konfliktu.

I Irák vyzval Spojené státy, aby své rozhodnutí stáhly. Irácká vláda prohlásila, že je to nutný krok v zamezení další nebezpečné eskalace, podněcující v oblasti extremismus. Americkým rozhodnutím vzniká prostředí, které podporuje terorismus.

Také Spojené arabské emiráty, Turecko a Indonésie jednostranné rozhodnutí USA odsoudily. EU vyjádřila „hluboké obavy“, německá vláda se od postojů USA rovněž distancovala. Rada bezpečnosti OSN se situací bude zabývat na pátečním mimořádném zasedání.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno