Macron přijal 50 vrcholných politiků – společně chtějí zastavit změny klimatu

POLITIQ: Právě se stalo
REKLAMA

Více než 50 vrcholných politiků přijal v Paříži francouzský prezident Emmanuel Macron. Společně chtějí dodat boji proti změně klimatu novou dynamiku. Přítomni jsou i zástupci průmyslu a financí. Jeden však chybí – americký prezident Donald Trump. USA mj. zastupovali bývalý mistr zahraničí John Kerry, Bill Gates nebo Arnold Schwarzenegger.

„To, co zažíváme v Paříži, je novou etapou v našem společném boji proti změně klimatu“, řekl Macron, „a tento boj právě prohráváme. Proto musíme právě teď začít jednat a boj s časem vyhrát.“

Kvůli povolebním vyjednáváním není přítomna ani německá kancléřka Angela Merklová. Německo zastupuje ministryně životního prostředí Barbara Hedricksová. Té působí starosti, že Německo zatím nemá žádný přesný plán na vystoupení z uhelné energie. Světová banka mezitím oznámila, že od r. 2019 nebude podporovat žádné projekty na těžbu ropy nebo zemního plynu s výjimkou zemí, které jsou na jejich těžbě závislé.

Financování ekologicky šetrných projektů stojí v popředí setkání. Investoři mohou významnou měrou ovlivnit, jaké technologie se budou používat. Například, zda bude investovat do obnovitelných zdrojů. „Soukromý sektor zjistil, že se zde otevírá obrovský trh a podniky nechtějí, aby jim ujel vlak“, konstatuje John Kerry. „Opravdu si myslím, že můžeme našeho cíle dosáhnout.“

Podle názoru Emmanuela Macrona však zaniknou celé země, pokud se nenaplní cíle Pařížské klimatické dohody. A to nepůjde bez značného úsilí a rychlejšího a rozhodného jednání.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno