Berlínská TAZ: Pavel Šafr v rozhovoru o Andreji Babišovi

POLITIQ: Právě se stalo
REKLAMA

„Bylo by v Německu možné, aby se bývalý agent StaSi, který převzal státní majetek o velikosti a vlivu srovnatelným s koncerny Siemens a BASF dohromady a navrch si koupil deníky Die Welt, Süddeutsche Zeitung a velkou rozhlasovou stanici, stal kancléřem?“, ptá se v dnešním rozhovoru berlínské TAZ šéfredaktor Fóra24 Pavel Šafr.

Šafr v rozhovoru zmiňuje, že se česká oligarchie podobá té ruské. A Andrej Babiš je jejím symbolem. Byl členem komunistické strany a tajné policie StB, měl kontakty na zahraniční obchod a choval se bezohledně během transformace hospodářství v 90. letech. „Ze zisku, který vydělal na obchodu se státem, si nyní Babiš tento stát koupil. A své voliče“, shrnuje Pavel Šafr.

Na otázku redaktorky Alexandry Mostýnové, kdo je za současný stav, kdy si Češi po 27 letech svobody do svého čela zvolili agenta StB a oligarchu postsovětského typu zodpovědný, šéfredaktor internetového deníku Forum 24 odpovídá: „Všichni jsme selhali. Demokraté svou neschopností se organizovat. Pražští intelektuálové ztroskotali na své nízké morálce. Polovina z nich je ochotna zobat Babišovi z ruky. Ale selhal i pan Arnold z Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft, když v r. 2013 prodal české noviny Babišovi. Tím se stal spoluzodpovědným za rozpad svobodné společnosti a úpadek českých médií.“

Pavel Šafr ovlivnil českou porevoluční mediální scénu jako málokdo, desítky let vedl nejdůležitější deníky v zemi. V r. 2015 se podle vlastních slov rozhodl jít do „mediálního undergroundu“, kdy založil Svobodné fórum, nyní Forum 24.

Celý rozhovor si také můžete na Foru 24 přečíst v češtině.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno