EU připravuje řízení proti Polsku kvůli jeho sporné justiční reformě

POLITIQ: Právě se stalo
REKLAMA

EU připravuje proti Polsku poprvé ve svých dějinách řízení na základě článku 7 kvůli jeho sporné reformě justice, která má mimo jiné omezit nezávislost polského Nejvyššího soudu.

Polsko postup EU kritizuje. Nový předseda vlády Mateusz Morawiecki k tomu řekl, že „ve společenství suverénních států musí mít státy právo, svou justici reformovat“.

Evropská komise však v chystané změně zákonů spatřuje „systematické ohrožení právního státu“ a již několikrát vyzvala národně-konzervativní polskou vládu ke korekcím. Ta již přesto schválila 2 zákony, které omezují nezávislost Nejvyššího soudu a dávají moc o jmenování soudců do rukou parlamentu. Zákony by již příští týden mohl podepsat prezident Andrzej Duda.

Řízení podle článku 7 kvůli „jednoznačnému nebezpečí těžkého porušení“ základních principů právního státu by musely schválit čtyři pětiny členských zemí EU, k čemuž by pravděpodobně došlo. Oproti tomu se Polsko nemusí obávat ztráty hlasovacího práva, kde by byl nutný souhlas všech zemí kromě Polska. Maďarský premiér Viktor Orbán totiž již oznámil své veto.

K definitivnímu rozhodnutí o zahájení řízení má dojít ve středu, pokud Morawiecky v konfliktu o reformu výrazně nezmění kurz.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno