NATO je znepokojeno aktivitou ruských ponorek ve Středomoří a v Atlantiku

POLITIQ: Právě se stalo
REKLAMA

NATO je znepokojeno aktivitou ruských ponorek ve Středomoří a Atlantiku. Od r. 2014 postavilo Rusko 13 nových ponorek. „Aktivity ruských ponorek jsou dnes na nejvyšší úrovni od 2. světové války“, uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberk v deníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Ponorky se pohybují v celém Atlantiku a plaví se i velmi blízko pobřeží členských zemí západního spojenectví. Hrozí reálné nebezpečí, že naruší anebo „napíchnou“ podmořské kabely mezi Evropou a USA. Podle Washington Post se ponorky pohybují podezřele blízko infrastruktury v severním Atlantiku.

Pokud by se toto spojení přerušilo, mělo by to za následek nedozírné ztráty pro světové hospodářství. Pokud by ho Rusové odposlouchávali, získali by cenné informace.

„Rusko projevuje jednoznačný zájem o podmořskou infrastrukturu zemí NATO“, cituje Washington Post admirála Andrewa Lennona, velitele ponorkového Loďstva aliance.

Proto chce nyní NATO zavést po 2. světové válce zrušenou pozici velitele pro Atlantik a zlepšit své schopnosti boje proti ponorkám.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno