Íránská státní televize: další mrtví při rozsáhlých protestech

POLITIQ: Právě se stalo
REKLAMA

Podle státní televize Irib bylo při rozsáhlých protestech v Íránu zabito dalších 9 osob. Zatím není jasné, jestli se jedná o protestující, nebo o příslušníky pořádkových sil.

Podle stejné televizní stanice se u včerejší oběti nejedná o policistu, ale o tzv. „strážce revoluce“. Strážci revoluce jsou členy příslušníky íránských Revolučních gard, polovojenské organizace zřízené na obranu tamního režimu.

Mezitím apeluje mnoho západních politiků íránskou vládu a tamní představitele k dodržování lidských práv. Ministr zahraničních věcí Velké Británie Boris Johnson vyzval k „vážné debatě o legitimních požadavcích“ demonstrantů. „Lidé by měli mít možnost svobodně vyjádřit svůj názor a legální možnost pokojně demonstrovat“, napsal Johnson na Facebook.

USA a Izrael podporují protestující a vyjádřily naději, že v Íránu dojde k politické změně. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělním videoposelství protestujícím vzkázal: „Odvážní Íránci vyšli na ulici. Chtějí svobodu, chtějí spravedlnost, chtějí základní práva, která jim byla po desetiletí odpírána.“

Ruské ministerstvo zahraničních věcí varovalo před jakýmkoliv „vměšováním“ za zahraničí. To by podle jeho slov situaci „destabilizovalo“.

EU vyzvala íránské vedení, aby respektovalo shromažďovací právo a právo na svobodné vyjádření názoru. „Doufáme, že bude zaručena svoboda projevu a právo na pokojné demonstrace. Situaci budeme nadále sledovat“, prohlásila v pondělí večer vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogherini.

Již předtím vyzval německý ministr zahraničních věcí Sigmar Gabriel teheránské vedení k respektování shromažďovacího práva.
(Zdroje: Der Spiegel, Focus.de)

Sled událostí v Íránu průběžně mapujeme zde:

1.1.2018: Írán: policista zastřelen loveckou puškou

31.12.2017: Protesty v Íránu: již 10 obětí na životě, přes 200 zatčených, omezený internet

31.12.2018: První 2 oběti na životech při protestech v Íránu

REKLAMA

30.12.2017: Přehled hlavních zpráv: demonstrace v Teheránu a dalších íráckých městech, …

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno