Přehled hlavních zpráv: Island zakázal platovou diskriminaci žen, …

REKLAMA

+++ Od 1. ledna jsou na Islandu ilegální rozdílné platy pro muže a ženy. Island se tak stal první zemí na světě, která zakazuje a trestá platovou diskriminaci na základě pohlaví. Země má v současné době předsedkyni vlády a téměř 50 % parlamentu tvoří ženy.

+++ Francouzský prezident Emmanuel Macron během tradičního novoročního setkání s novináři ohlásil návrh zákona, který cíli na platformy, úmyslně šířící tzv. „fake-news“, tedy lži a dezinformace. Macron už v květnu loňského roku za přítomnosti Vladimíra Putina kritizoval ruská dezinformační média jako je Sputnik a Russia Today (podrobnosti chystáme).

+++ Spor mezi Stephenem Bannonem a Donaldem Trumpem eskaluje. Nejnovějším důvodem je článek britského Guardianu, ve kterém bývalý šéfstratég Donalda Trumpa ohodnotil setkání nejstaršího Trumpova syna s ruskou právničkou během volební kampaně v r. 2016 slovy: „Zrada, nepatriotické a zákeřné svinstvo“. Americký prezident k tomu ve středu řekl: „Stephen Bannon se mnou nebo s mým úřadem nemá nic společného. Když byl vyhozen, ztratil nejen svou práci, ale i rozum.“

+++ Donald Trump rozpustil spornou volební komisi. I když volby vyhrál, vyslovil americký prezident obvinění o miliónovém volebním podvodu. Komisi, která měla jeho podezření doložit, nečekaně rozpustil. Nic nenašla.

+++ Google se zřejmě vyhnul daním ve výši několika miliard USD. Konkrétně se mluví o částce 15,9 miliard amerických dolarů, které měl koncern vyvést do společností typu „poštovní schránky“ na Bermudách. Je to ještě více, než loňský rok.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno