Přehled hlavních zpráv: Macron v Číně, Trump očekáván v Davosu, …

REKLAMA

+++ Francouzský prezident Emmanuel Macron je právě na třídenní oficiální státní návštěvě Číny. Zasazuje se o větší otevření čínských trhů a varoval, že by jinak Evropa mohla své trhy zavřít. Byť si Macron nebral servítky, vyvolal mezi Číňany vlnu nadšení.
(Zdroj: Tagesschau)

+++ Americký soud prohlásil, že odepření ochranného statusu pro přistěhovalce, kteří přišli do USA ilegálně jako děti, je protiprávní. Tzv. Daca-Dekret (Deferred Action for Childhood Arrivals) musí opět nabýt platnosti, prohlásil ve svém rozhodnutí soudce William Alsup v San Franciscu.
(Zdroj: Focus.de)

+++ Bílý dům oznámil, že se americký prezident Donald Trump zúčastní Světového ekonomického fóra, které se koná od 22. do 26. ledna ve švýcarském Davosu. Letošní motto zní „Za společnou budoucnost v roztříštěném světě“. Heslo, které je s Trumpovou izolacionistickou politikou v přímém v rozporu. Na programu jsou totiž témata jako „inovativní nápady“, udržení volného obchodu nebo posílení ochrany životního prostředí.
(Zdroj: Tages Anzeiger)

+++ Během protivládních protestů v Íránu bylo zřejmě zatčeno 2x tolik osob, než se doposud předpokládalo. Zpravodajská agentura íránského parlamentu icana.ir s odvoláním na proreformního poslance Mahmud Sadeghiho uvádí, že došlo k 3.700 zatčením. Dále se mluví o 21 mrtvých, 16 z toho z řad demonstrantů. Více o protestech v Íránu zde.
(Zdroj: Die Zeit)

+++ Britské námořnictvo odchytlo před britským pobřežím několik ruských vojenských plavidel a eskortovalo je Lamanšským průlivem. Nezvykle tvrdým tónem britský ministr obrany Gavin Williamson prohlásil, že nebude váhat „bránit naše pobřežní vody“ a že nepřipustí žádnou formu agrese. Dodal, že se Velké Británie nenechá zastrašit. Pravděpodobným důvodem přítomnosti ruských vojenských lodí v britských vodách je špionáž.
(Zdroj: Die Welt)

+++ Vyjednavači CDU, CSU a SPD se dnes opět setkají na koaličních sondovacích rozhovorech. Dopoledne budou v centrále CDU v Berlíně pokračovat rokování pracovních skupin, na jejichž tématech ještě nedošlo k dohodě. Zároveň se setkají šéfové stran, aby vyhodnotili výsledky dosavadních jednání.
(Zdroj: Focus.de)

+++ Apple i Microsoft zveřejnily bezpečnostní záplaty, které mají řešit chyby procesorů Intel, příp. AMD (více zde). Oprava Microsoftu však způsobuje pád operačního systému Windows, byla tedy opět stažena. AMD a Microsoft nyní společně pracují řešení.
(Zdroj: Frankfurter Allgemeine Zeitung)

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno