Je Trump génius? A kteří prezidenti USA byli skutečně inteligentní?

REKLAMA

Donald Trump obsesivně zdůrazňuje svou vysokou inteligenci. Nechat si ji změřit ovšem odmítá. Švýcarský list Tages Anzeiger přinesl článek o studii IQ amerických prezidentů a také o domnělé inteligenci toho současného.

Na knihu „Fire and Fury“ (psali jsme zde), která budí oprávněné pochybnosti o Trumpově duševním zdraví, reagoval americký prezident po svém: napřed vynadal jejímu autorovi a novináři Michaelu Wolffovi, že je naprosto neschopný a poté vychválil sám sebe do nebe. „Myslím, že jsem kvalifikován nejen jako chytrý, ale jako génius (…) a to jako velmi stabilní génius“, prohlásil. Kde jinde, než na Twitteru.

To samozřejmě nemohlo vyvolat nic jiného než vlnu sarkastických reakcí, viz hashtag #stablegenius. Trumpovi odpůrci jsou zajedno: současný prezident není psychicky ani intelektuálně schopný vykonávat svůj úřad. Trumpova inteligence je dlouhodobým tématem. Mimo jiné i proto, že Trump léta tvrdí, že má velmi vysoké IQ. Jak spočítala americká média, napsal o tom již více než 20 tweetů. Nyní ho opět několik diskutujících vyzvalo, aby podstoupil IQ test. Bez odezvy.

Renomovaný americký psycholog Dean Keith Simonton z Kalifornské univerzity v Davisu si myslí, že Trumpovo neustálé zdůrazňování vlastní psychické stability a extrémní inteligence je hodně nápadné. Současná diskuze o jeho duševní kondici ho zjevně zasáhla na citlivém místě, řekl Simonton pro Washington Post. A dodal: „Dovedu si představit, proč Trump zatím žádné výsledky IQ testů nepředložil.“

Psycholog Simonton celý život zkoumá inteligenci a související témata, napsal o tom i několik knih, namátkou „Genius and Creativity„, „Genius, Creativity and Leadership„, „Greatness: Who Makes History and Why„. Simonton také vypracoval studii, ve které zkoumá inteligenci více než 40 amerických prezidentů. Důvodem výzkumu, jehož závěry vyšly v r. 2006, byl prezident George W. Bush, jehož intelektuální schopnosti byly neustále zpochybňovány.

Tým psychologů kolem profesora Simontona došel k závěru, že v letech 2001 až 2009 úřadující prezident měl inteligenční kvocient mezi 111,1 až 138,5 body. „Jednoznačně je inteligentní. A je zcela určitě dost inteligentní na to, aby byl prezidentem USA“, prohlásil tehdy Simonton o Bushovi. Zároveň však ve svých výzkumech zjistil, že měl Bush čtvrté nejnižší IQ ze všech dosavadních amerických prezidentů.

Psychologové při zkoumání inteligence amerických prezidentů použili historiometrickou metodu. Na základě vysvědčení, popisů, biografických zdrojů a mnoha dalších informací vhodných pro zjištění IQ byly sestaveny osobnostní profily kandidátů.

Tabulka: od Washingtona po Bushe – seznam IQ amerických prezidentů (I-U: nejnižší hodnota, II-C: nejvyšší hodnota). Zdroj: Political Psychology/Dean Keith Simonton

Za amerického prezidenta s nejvyšším IQ je považován John Quincy Adams, který vládl od r.  1825 až 1829. Adamsovi je přisuzováno IQ mezi 165 a 175. Na 2. až 5. místě následují Thomas Jefferson (145,0 až 160) a James Madison (120,0 až 160,0), jakožto John F. Kennedy (138,9 až 159,8) a Bill Clinton (135,6 až 159,0). Franklin D. Roosevelt a Abraham Lincoln, kteří jsou často považováni za nejvýznamnější prezidenty USA, mají hodnoty IQ od 127,4 až 150,5 a 125,0 až 150,0.

IQ průměrně inteligentního člověka je 100. Pro vstup do spolku vysoce nadaných osob (Mensa) je potřeba mít hodnotu alespoň 130. Panují ovšem spory o tom, jak inteligenci vůbec definovat.

REKLAMA
REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno