Kriminalista Ulf Küch: „Skuteční uprchlíci jsou méně kriminální, než domácí obyvatelstvo“

REKLAMA

Rakouský Kurier.at píše, že první tvrdá fakta z analýz německé policie a zkušenosti z Rakouska přinesly překvapivé poznatky o kriminalitě uprchlíků. Na jedné straně je šířen obraz „kriminálních azylantů“ a na druhé straně tu jsou pokusy o zdůrazňování pouze pozitivních aspektů uprchlické krize. Jaká jsou ale fakta?

Německá policie v Braunschweigu proto vytvořila Zvláštní komisi Azyl (něm. SOKO Asyl), která se zabývala fenoménem kriminality žadatelů o azyl. Její šéf Ulf Küch byl hostem Spolku kriminální policie (něm. Vereinigung Kriminaldienst) ve Vídni. Slíbil „překvapivé poznatky o kriminalitě uprchlíků a svému slibu dostál. Jak potvrdili přítomní kriminalisté – za všechny jmenujme alespoň policejní legendu Ernst Geigera – poznatky jsou pro Vídeň a zbytek Rakouska téměř totožné.

Problémová skupina

„Skuteční uprchlíci páchají méně kriminálních činů než domácí obyvatelstvo“, prohlásil Küch. Tím jsou myšleni především lidé ze Sýrie, Iráku a často také z Afghánistánu. Problémoví jsou ti, kteří „nikdy nemají šanci na azyl“. To se týká především osob z Afriky, které pouze využily šance v nekontrolovatelném přílivu uprchlíků.

Během kulminace uprchlické krize od poloviny roku 2015 až do poloviny roku 2016 došlo k přechodnému nárůstu některých deliktů. „Především v podprahové oblasti“, upřesňuje Geiger. Küch dodává, že např. extrémně narostl počet krádeží v obchodech a násilí mezi Severoafričany a Středoafričany v uprchlických zařízeních. V hromadných azylových zařízeních, kde byla ubytována znepřátelená etnika, došlo ke zhoršení problémů.

Od r. 2015 bylo v Braunschweigu dopadeno 140 recidivistů – tedy osob, které se kriminálních deliktů dopouštěly opakovaně – vesměs z Balkánu, Gruzie a severní Afriky. Klasický uprchlík mezi nimi nebyl. U Súdánců jsou např. rozšířeny podvody na sociálním systému: „Vskutku si něm založili svůj obchodní model.“

Oproti původním prognózám policie nedošlo k explozi sexuálních deliktů – mezi 980 případy bylo jen 16 osob se statutem uchazeče o azyl. „Obavy, které panují mezi obyvateli a to, co je popisováno v médiích, se v masovém počtu neudálo“, konstatuje Küch. Odpovídající analýzy sociologů-kriminalistů ukazují, že i v Rakousku se v prvním půlroce 2016 pouhým 5 případům věnovalo 80 % zpravodajství o sexuálních deliktech.

Küch zdůrazňuje: „Nejsem sociálním romantikem ani xenofobem. Ale kdo se nedrží našich zákonů, musí pryč.“ S tím jsou v současné době problémy. Do středoafrických zemí není v současné době vracení neúspěšných žadatelů o azyl téměř možné, ale i v navracení do severoafrických zemí by mohlo Německo a Evropská unie vyvíjet více tlaku.

Neúspěšné navracení

Problémy s navracením vidí i Geiger: „Do Afghánistánu jsme vrátili teprve 100 osob, mohli bychom jich ale vrátit tisíce.“ I Rakousku působí problémy především lidé, jejichž azyl byl zamítnut a kteří nemohou být odsunuti.

Rakouské úřady si přejí, aby existovala rychlá soudní řízení jako v Německu. Tam je možné pachatele krádeží v obchodech na několik dní do doby jejich procesu vzít do vazby. I pouhé podmínečné tresty vedou k zamítnutí žádosti o azyl – proto v této oblasti došlo k rychlému poklesu.

V Braunschweigu stejně jako v Rakousku došlo k historickému poklesu kriminality. „Poprvé jsme dokonce lepší než Mnichov“, raduje se Küch. Ohledně kriminality uprchlíků po 2 a 1/2 letech bilancuje: „Relativizujeme něco, bez toho abychom to bagatelizovali. Staly se katastrofální ojedinělé případy.“ Drastický nárůst kriminality se ale nekonal. Ten by ale mohl nastat ve druhé vlně, pokud nedojde k integraci. To ukazují současné problémy s libanonskými mafiánskými klany v Německu, které přišly do Německa v 80. letech. „Těm jsme se tehdy nevěnovali“, zdůrazňuje Küch. A to se nyní vymstilo.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno