Evropská unie varuje Rumunsko před reformou, která má chránit zkorumpované politiky

POLITIQ: Právě se stalo
REKLAMA

Evropská komise varuje rumunskou vládu, aby „přehodnotila“ justiční reformu, která má omezit práva státních zástupců a může pomoci i zkorumpovaným politikům.

„Nezávislost rumunského justičního systému a jeho schopnost efektivně postupovat proti korupci jsou nezbytnými pilíři silného Rumunska v EU“, sdělili šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a jeho zástupce Frans Timmermans.

Justiční reformu iniciovala vláda složená ze socialistů PSD a liberálů ALDE. Zatím nevstoupila v platnost, protože ji ještě nepodepsal prezident Klaus Iohannis, který má blízko k občanské opozici. Ten může zákony vrátit parlamentu k novému projednání, navíc jsou proti nim vzneseny ústavní stížnosti. Části zákonů v úterý rumunský soud zamítl, další rozhodnutí je očekáváno 30. ledna.

Rumunsko vstoupilo do Evropské unie v r. 2007, ačkoliv jeho právní systém a boj s kriminalitou byly z evropské hlediska nedostatečné. Proto bylo dohodnuto monitorovací řízení, které pravidelně sleduje stav v zemi. Evropská komise v listopadu minulého roku konstatovala, že požadované standardy v boji proti korupci nejsou splněny.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno