Frankfurter Allgemeine: Německo odročilo spor o uprchlické kvóty

Ve sporu o povinné přerozdělování uprchlíků mezi všemi členskými zeměmi Evropské unie změnila spolková vláda svou strategii, píše deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

REKLAMA

Ve sporu o povinné přerozdělování uprchlíků mezi všemi členskými zeměmi Evropské unie změnila spolková vláda svou strategii, píše deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Na setkání ministrů zahraničí v bulharském hlavním městě Sofii to ve čtvrtek řekl spolkový ministr zahraničních věcí Thomas de Maizière (CDU). Počty uprchlíků se snížily, nalezení kompromisu by proto mělo být snazší. „Ale možná je smysluplnější, abychom se napřed soustředili na jiná témata, bez toho, abychom tuto souvislost ztratili z očí“, řekl ministr. Možná pak lze snáze dosáhnout pokroku.

Na otázku, zda se země EU nakonec na přerozdělování shodnou, de Maizière odpověděl: „O tom se rozhodneme na konci našich jednání.“ Nemá prý cenu házet flintu do žita. Německé vládní kruhy v Berlíně ujistily, že na přerozdělování trvají, některé evropské země to však odmítají.

De Maizière tak potvrzuje kurs, který nastavila kancléřka Angela Merkelová a předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble (oba CDU). Merkelová během nedávné návštěvy rakouského spolkového kancléře Sebastiana Kurze v Berlíně na jednu stranu upozornila, že není možné, aby se některé země na evropské solidaritě nepodílely. Na druhou stranu řekla: „To neznamená, že prvním krokem je přerozdělování, prioritou je, že musíme zabránit ilegální migraci.“ Schäuble v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine řekl: „Otázka přerozdělování uprchlíků v Evropě je také otázkou solidarity, ale není prioritní.“

Ve sporu lze zaznamenat minimálně rétorické přiblížení Polska. Na právě probíhajícím Světovém ekonomickém fóru v Davosu polský předseda vlády prohlásil: „Polsko chce hrát v otázkách uprchlíků a migrace pozitivní roli.“ Polsko přitom patřilo k nejostřejším kritikům pevného přerozdělovacího klíče uprchlíků v Evropské unii, uzavírá svůj článek Frankfurter Allgemeine Zeitung.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno