Přehled hlavních zpráv: nejstarší syn Fidela Castra si vzal život, …

REKLAMA

+++ Nejstarší syn Fidela Castra si vzal život. Jak píše kubánský stranický deník Granma, spáchal 68letý Fidel Ángel Castro Díaz-Balart ve čtvrtek sebevraždu. Ze strany kubánského tisku se jedná o překvapení, o podobných událostech se obyčejně nepíše. Castrův syn trpěl již delší dobu depresemi, byl i v ambulantním ošetřování. „Fidelito“ vedl mezi 1980 a 1992 kubánský atomový program, naposledy byl vědeckým poradcem kubánské vlády a místopředsedou kubánské Akademie věd.

+++ Hamburská policie chce rozšířit své kontroverzní pátrání po pachatelích červencových nepokojů při setkání zemí G20 i do zahraničí. Kritikové veřejnému pátrání za pomoci fotografií údajných pachatelů vytýkají nepřiměřenost. Předpokládá se, že mnoho militantních levicových extremistů přicestovalo ze Španělska a Itálie, tam má být další pátrání směřováno. Pro hamburskou policii to bude nová zkušenost. V Německu začala kampaň 18. prosince, od té doby policie vypátrala 23 podezřelých.

+++ Společnost Apple včera oznámila rekordní zisk. Přestože bylo prodáno méně iPhonů než očekáváno, stoupl zisk za 1. kvartál obchodního roku 2017/18 o 13 % na 88,3 miliard dolarů a zisk činil 20 miliard dolarů (+ 16 %).

+++ Finanční bilanci zveřejnily i společnosti Alphabet (Google) a Amazon. Alphabet nedosáhl očekávaných výsledků, jeho obrat za r. 2017 činil 110,7 miliard dolarů (+ 23 %). Jedním z důvodů je zvláštní splátka ve výši 9,9 miliard dolarů, která jde na vrub daňové reformě v USA a vysoké marketingové náklady. Amazon oproti tomu nezadržitelně roste, v r. 2017 činil jeho obrat 177,9 miliard dolarů (+ 31 %) a překonal tak veškeré prognózy.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno