Kriminální záchranáři? Jaká je realita?

REKLAMA

Neziskové organizace působící ve Středozemním moři jsou často obviňovány ze spolupráce s pašeráky lidí. Italskými úřady jim bylo dokonce zabaveno několik lodí. Reportéři pořadu Monitor německé veřejnoprávní televize ARD se podívali, jak situace vypadá ve skutečnosti.

Z rešerší vyplývá, že úřady nemají v rukou žádné důkazy, vznesená obvinění jsou účelová a uměle vykonstruovaná. „Zatímco Itálie potírá záchranáře protimafiánskými metodami, vyzbrojuje na druhé straně Evropská unie milice libyjské pobřežní hlídky, z nichž některé postupují proti záchranářům extrémně agresivně a které podle zprávy Spojených národů samy s převaděči spolupracují“, uvádí se v reportáži.

Lotte Leichtová, ředitelka organizace Human Rights Watch pro Evropskou unii k tomu dodává: „Je to naprostý morální úpadek. Je to odporné. Neziskové organizace zachraňují ve Středozemním moři lidské životy. Každý je povinen zachraňovat lidi v nouzi. Alternativou by bylo, nachat tyto lidi jednoduše zemřít.“

O praxi libyjské pobřežní hlídky se dozvíte v reportáži N24/Die Welt „Libyjská pobřežní hlídka ohrozila záchranářskou loď Sea Watch 2„. Další informace naleznete například v rozhovoru s šéfem Lékařů bez hranic „Ilegálně nejednáme my, ale libyjská vláda“ a v rozhovoru s komisařem Evropské unie pro uprchlíky Dimitrisem Avramopoulosem „Situace je už naprosto neudržitelná„. Otázkami migrace se mimo jiné zabývá rozhovor s renomovaným expertem na migraci Françoisem Gemennem „Otevřete hranice!„.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno