Německá koaliční vyjednávání: možné obsazení německých ministerstev

POLITIQ: Právě se stalo
REKLAMA

Ráno skončila německá koaliční vyjednávání, při kterých byla mezi CDU, CSU a SPD rozdělena i zodpovědnost za jednotlivá ministerstva. Byť se zatím nejedná o definitivní stav, přinášíme vám alespoň stručný přehled, sestavený na základě aktuálně dostupných informací.

Ministerstvo vnitra (rozšířené o agendy „vlast“ a „stavebnictví“): CSU, ministrem by se měl stát dosavadní předseda bavorské vlády Horst Seehofer.

Ministerstvo zahraničních věcí: SPD, ministrem by se podle magazínu Bild měl stát dosavadní předseda SPD Martin Schulz, jeho místo by v SPD měla zaujmout Andrea Nahlesová.

Ministerstvo financí: SPD, podle agentury DPA by se měl ministrem stát dosavadní starosta Hamburku Olaf Scholz.

Ministerstvo hospodářství: CDU, ministrem by se měl stát dosavadní šéf úřadu kancléřky Peter Altmaier.

Ministerstvo práce a sociálních věcí: SPD, jako o možné ministryni se mluví o bývalé generální tajemnici SPD Katarině Barleyové.

Ministerstvo zemědělství: zřejmě CDU, dosavadní ministr Christian Schmidt příliš úspěšný nebyl, je tedy ještě otázkou, kdo povede resort dál.

Ministerstvo dopravy a digitalizace: CSU, dobré šance má dosavadní státní tajemnice ministerstva Dorothee Bärová. Některá média však hovoří o generálním tajemníkovi CSU Andreasu Scheuerovi.

Ministerstvo spravedlnosti: SPD, buď bude pokračovat Heiko Mass, nebo ministerstvo převezme Eva Höglová, sociální demokraté totiž chtějí zvýšit počet žen ve vládě.

Ministerstvo zdravodnictví: zřejmě CDU, nejlepší šance má Hermann Gröhe a Annette Widmann-Mauzová.

Ministerstvo životního prostředí: SPD, pokračovat by mohla dosavadní ministryně Barbara Hendricksová.

Ministerstvo pro rozvoj: CSU, současný ministr Gerd Müller se natají tím, že by rád pokračoval. Některé média však uvádí, že by post mohl připadnout Dorothee Bärové.

REKLAMA

Ministerstvo obrany: CDU, povede ho dosavadní ministryně Ursula von der Leyenová.

Ministerstvo vzdělávání: zřejmě CDU, pak by nejspíš zůstala ministryní Johanna Wanka.

Ministerstvo pro rodinu: SPD, možná ho převezme prozatím pověřená ministryně Katarina Barleyová, o ní se však mluví i v souvislosti s ministerstvem práce.

Úřad spolkové kancléřky: zřejmě CDU, jelikož se jeho dosavadní šéf Peter Altmaier zřejmě stane ministrem hospodářství, není dosud jasné, kdo tuto pozici obsadí.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno