Přehled hlavních zpráv: Trump představil svůj nereálný rozpočet, …

REKLAMA

+++ Donald Trump představil svůj nový rozpočet. Kromě plánu obnovy infrastruktury (psali jsme včera) obsahuje výdaje v celkové výši 4,4 bilionu dolarů. Ty mají být z valné části financovány rostoucími dluhy. To je paradox, neboť republikáni jsou považováni za stranu, která se snaží udržet nízké zadlužení. Trumpovy plány proto narážejí na odpor i ve vlastních řadách a nemají valnou naději na úspěch. Navíc je kritizují i demokraté. Aby rozpočet vůbec prošel, potřeboval by Trump i několik jejich hlasů.

+++ Jihoafrický prezident Jacob Zuma byl vlastní stranou sesazen. Důvodem je osobní obohacování a přihrávání lukrativních zakázek přátelům. ANC (Africký národní kongres) se o jeho sesazení radil dlouhých 13 hodin, nicméně není jasné, jak se bude situace nadále vyvíjet. 75letý prezident by mohl odmítat opustit úřad, pak by následovalo hlasování o důvěře v parlamentu, kde by Zuma s největší pravděpodobností neobstál. Jeho následovníkem by se pak měl stát 65letý Cyril Ramaphosa z reformního křídla ANC, který se chce zasadit o znovuoživení hospodářství a bojovat proti korupci a kmotrovským praktikám.

+++ Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili byl vyhoštěn z Ukrajiny. Po zadržení nedaleko centrály své strany v Kyjevě byl zvláštním letem přepraven do Varšavy. Saakašvili byl znám jako proreformní politik. V r. 2015 přicestoval z USA do Ukrajiny. Stal se gubernátorem Oděské oblasti, z této funkce však v r. 2016 odstoupil. S bývalým spolužákem ze studií, pozdějším politickým souputníkem a současným ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem se kvůli korupci rozkmotřil. Bezprostředně po svém odsunu požádal Evropskou unii a Angelu Merklovou o pomoc. Ukrajinské státní zastupitelství 50letého politika obvinilo z organizování protivládních protestů za finanční podpory kruhů v r. 2014 uprchlého prezidenta Janukoviče. Saakašvili vlastnil gruzínský i ukrajinský pas, obou občanství byl ale zbaven.

+++ Obrat u německých sociálních demokratů: v pondělí večer oznámila starostka Flensburgu Simone Langeová, že se bude ucházet o místo předsedkyně SPD. Nastoupí tak proti Andreee Nahlesové, kterou navrhl odstupující předseda Martin Schulz. Sociální demokraté se mezitím bouří proti tomu, aby až do sjezdu, kdy se budou konat volby nového předsedy, stranu prozatímně vedla Nahlesová. Požadují, aby to byl jeden z šesti místopředsedů, jak je uvedeno ve stanovách strany. SPD se bude o svém vedení radit dnes odpoledne.

+++ Ve Švédsku začíná proces s mužem, který 7. dubna 2017 vjel ve Stockholmu dodávkou na pěší zónu a zabil 5 lidí a dalších 15 zranil. 39letý Uzbek je obviněn z terorismu. V obžalobě se říká, že „chtěl potrestat Švédsko za účast v mezinárodní koalici proti teroristické organizaci IS“ a „chtěl nás přinutit, abychom naši účast ukončili“.

+++ Palestinský prezident Mahmúd Abbás se v Moskvě sešel se svým ruským protějškem Vladimírem Putinem. Abbás prohlásil, že Palestina nadále neuznává vůdčí zprostředkovatelskou roli USA v izraelsko-palestinském konfliktu poté, co Donald Trump prosadil uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele.

+++ Trump vyjádřil pochybnosti o izraelské vůli k míru na Blízkém Východě. Kritizoval i izraelskou politiku výstavby osad, která dle jeho slov mírové úsilí znesnadňuje.

+++ V Kuvajtu se koná mezinárodní dárcovská konference na podporu Iráku. Jeho infrastruktura je zničena válkou proti IS.

+++ V Sýrii vypukly nejtěžší boje od začátku syrské války.

+++ Berlínský soud rozhodl, že uživatelské podmínky a přednastavení Facebooku jsou v rozporu s německými zákony na ochranu spotřebitelů. Jde hlavně o lokační služby a předávání údajů dalším partnerům.

+++ Německá společnost Flixbus, působící i na našem trhu, chce spolupracovat s německým leteckým přepravcem Lufthansa. V r. 2017 přepravil Flixbus po Evropě 40 milionů cestujících. Jeho dalším plánem je expanze do USA, kde bude konkurovat zavedené společnosti Greyhound.

+++ Hladina oceánů roste rychleji, než se doposud předpokládalo. Do r. 2100 stoupne oproti dosavadním odhadům více než dvojnásobně.

REKLAMA
REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno