13 Rusů obviněno z ovlivňování amerických voleb

REKLAMA

Američané vznesli ve věci ovlivňování amerických prezidentských voleb obvinění proti 13 Rusům. Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller prohlásil, že pro to existuje mnoho důkazů.

Kromě konkrétních osob jsou obviněny i 3 ruské organizace. Velká porota vznesla obvinění kvůli konspiraci, podvodu za pomoci komunikačních prostředků, bankovního podvodu a těžkých případů odcizení identity. Podle obžaloby bylo cílem zpochybnit politický systém USA, včetně prezidentských voleb v r. 2016.

Trump požaduje konec útoků proti své osobě

Americký prezident Donald Trump k tomu na Twitteru napsal, že „nepodložené teorie“ o tajných domluvách „slouží pouze špatným hercům, jako jsou Rusové“. Rusko s ovlivňováním začalo daleko předtím, než svou kandidaturu oznámil. „Na Trumpově volební kampani nic špatného nebylo – žádné tajné domluvy.“ Ale už je na čase „skončit s těmito neslýchanými stranickými útoky“.

Podle údajů vyšetřovatelů se na operaci podílelo už v r. 2014 několik stovek lidí s rozpočtem ve výši několika milionů dolarů. Několik obžalovaných se vydávalo za Američany a komunikovali s osobami, které byly ve spojení s kampaní pozdějšího vítěze voleb Donalda Trumpa.

Rusko značuje obvinění za „absurdní“

Vůdcem skupiny byl podle všeho úzký spojenec ruského prezidenta Vladimíra Putina. Skupina sídlila v Petrohradě, někteří z obviněných ale také cestovali do USA. Dvě z obviněných organizací měly mít smlouvy s ruskou vládou.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí obvinění odmítla. Že 13 osob, navzdory miliardovému rozpočtu tajných služeb, kontrašpionáži a nejnovějším technologiím ovlivnilo volby, je absurdní, napsala na Facebook.

Další vyšetřování proti Trumpovi

Bývalý šéf FBI Mueller se nadále zabývá obviněním, že během předvolebního boje byly uzavřeny tajné domluvy mezi Ruskem a Trumpovým týmem. Zatím byli v aféře obviněni 4 Američané, mezi nimi i bývalý Trumpův poradce pro národní bezpečnost Michale Flynn jako i bývalý volební manažer Paul Manafort.

Je tu i podezření, že se Trump ve spojitosti s aférou snažil ovlivňovat chod justice. Trump vměšování do voleb ze strany Ruska neustále popíral. Vyšetřování, která se zabývají i případnou spoluprací jeho volebního týmu s Moskvou, označuje za hon na čarodějnice. I Moskva obvinění několikrát odmítla.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno