Cem Özdemir, „terorista“ na Mnichovské bezpečnostní konferenci

REKLAMA

Politikovi německých Zelených Cemu Özdemirovi byla na Mnichovské bezpečnostní konferenci přidělena policejní ochrana. Důvod? Byl ubytován ve stejném hotelu, jako delegace tureckého premiéra.

Na Mnichovské bezpečnostní konferenci se sešli všichni, kdo ve světové politice něco znamenají. Hosté z Británie, Německa, Izraele, Íránu, Turecka, Ruska nebo USA. Byť mezi některými delegáty nepanují zrovna přátelské vztahy, nestává se často, že by musel být někdo chráněn před jiným účastníkem.

Ve stejném hotelu, ve kterém byl ubytován i německý politik tureckého původu a bývalý předseda strany Zelených Cem Özdemir, nocoval i turecký ministerský předseda Binali Yildirim se svou ochrankou. A ti nebyli zrovna nadšeni, když Özdemira, který se vůči současnému tureckému režimu staví kriticky, v hotelu potkali. Turci si u policie stěžovali, že je v hotelu – podle jejich vlastních slov – ubytován „terorista“. Německé bezpečnostní služby po masivních intervencích turecké delegace usoudili, že nejlepší bude, když německému poslanci poskytnou policejní ochranu.

Policisté Özdemira dokonce nabádali, aby raději snídal na pokoji, což politik odmítl. Původně neměla být Özdemirovi přidělena žádná zvláštní ochrana, nakonec ho však po celou sobotu před delegací spřáteleného člena NATO chránila ochranka. Události jen potvrzují jeho „pocity, který má o režimu v Ankaře“, řekl deníku Die Welt. Člověk si „udělá dojem, jaká agresivita musí z tohoto nebezpečnostního personálu vycházet v Turecku, když už i u nás takto vyvádějí.“

S tureckou ochrankou si není radno zahrávat. To se ukázalo už v květnu 2017, kdy před Bílým domem a za bílého dne bodyguardi prezidenta Erdogana napadli a skopali kurdské demonstranty. Několik Kurdů muselo být dokonce ošetřeno v nemocnici.

Že se nyní pokouší turecká delegace spojit politika Zelených s kurdským terorismem, je obzvlášť bizarní, píše Die Welt. V 90. letech byl totiž Özdemir roky chráněn osobními strážci Spolkového kriminálního úřadu (BKA). Tehdy čelil výhrůžkám tureckých nacionalistů, ale také militantních Kurdů z organizace PKK.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu označil Özdemirova prohlášení za lež a „levnou taktiku“.

Všechny články zabývající se Mnichovskou bezpečnostní konferencí.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno