Co říká Trump na ruskou sabotáž amerických voleb?

Trumpovo chování v ruské aféře je bizarní a nebezpečné

REKLAMA

Americký prezident není stále ochotný přiznat útoky ruských trollů na americkou demokracii – ani tváří v tvář důkazům, které jeho vlastní bezpečnostní poradce považuje za natolik silné, že je označuje za „nezpochybnitelné“.

Udělal z Donalda Trumpa amerického prezidenta „Putinův kuchař“? Tak zní přezdívka 13 Rusů, které zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller ve své žalobě viní z pokusu o manipulaci amerických prezidentských voleb. Upřímná odpověď zní: to nikdo neví. Trump vyhrál v listopadu 2016 z mnoha důvodů a jaký podíl na tom měli ruští internetoví trollové, lze jen těžko zjistit.

Můžeme si trochu započítat: ve volbách hlasovalo zhruba 126 milionů Američanů. Trump vyhrál, protože ve 3 státech získal o 100.000 hlasů více, než demokratka Hillary Clintonová. Štvavá internetová kampaň Rusů ve prospěch Trumpa zasáhla podle Facebooku 150 milionů Američanů. 150 milionů diváků, 126 milionů voličů, 100.000 hlasů rozdíl – to ještě nedokazuje, že bylo ruské vměšování úspěšné. Ale rozdíl je natolik těsný, aby se dal vliv vyloučit – tak jak to nyní dělá Trump a jeho příznivci. Třeba vyhrál Trump vlastní silou, třeba také ne.

Žaloba je významná z jiného důvodu. Mueller v ní poprvé průkazně vyslovil, co doposavad pouze tvrdily tajné služby a Trump to neustále popíral: v amerických prezidentských volbách došlo k sabotážím za strany Ruska. Cíl byl napřed vágní – rozdmýchat nenávist v americké společnosti, rozšířit trhliny, zasít chaos a nedůvěru. Amerika měla být rozdělena a oslabena. Později, když byli jasní kandidáti, byl cíl konkretizován. Rusové pomohli tomu kandidátovi, který nenávist, rozdělení společnosti a chaos převzal do svého programu: Donaldu Trumpovi.

Integrita americké demokracie je Trumpovi lhostejná

To byl útok na americkou demokracii – nepřátelský akt Ruska proti USA. Je bizarní a nebezpečné, že americký prezident tváří v tvář důkazům, které jeho vlastní bezpečnostní poradce považuje za natolik silné, že je označuje za „nezpochybnitelné“, je neschopný tento útok přiznat, odsoudit ho a postarat se o to, aby se již nikdy neopakoval. Vězí to v Trumpově povaze: je egoman, posedlý sám sebou, rozhořčen tím, že někdo pochybuje o jeho velikosti nebo legitimitě jeho volebního vítězství. Integrita americké demokracie mu je ukradená.

Amerika to Rusům usnadnila. Společenské klima v zemi bylo otrávené již před Trumpem, sociální předivo, za které Rusové zatahali, mělo již předtím trhliny. Propaganda ruských trollů, kteří Američanům vyprávěli, že mají opovrhovat svými krajany, protože mají jinou barvu kůže, věří v jiného boha nebo milují stejné pohlaví, byla mnoha občany dychtivě přijata. Rusové ale pokaždé, stále a znovu, posunuli vztek a paranoiu o další úroveň. Pumpovali kyslík do žhavých uhlíků strachu a sváru, kdekoliv se v zemi objevily, dokud nevzplály jasným plamenem.

Facebook při tom pomáhal s přímo kriminální naivitou a hloupostí. Koncern, který chce dle svých vlastních slov pomoci zlepšit svět, se choval jako dealer, který ve svých zákaznících napřed vzbudí závislost, aby jim následně dodával stále další drogy. V předvolebním boji r. 2016 byla drogou nenávist. Apely jiných kandidátů na to, co Američany spojuje, co dělá zemi doopravdy velkolepou, oproti tomu nepadaly na úrodnou půdu. Moskva může být hrdá: o moc efektivněji by politické příležitosti a technické možnosti šlo sotva využít.

Jaké důsledky budou mít zjištění Muellerovy žaloby, je zatím zcela otevřené. Republikáni jasně vidí, jak nebezpečná jsou vyšetřování pro Trumpa. Odpovídajícím způsobem silná je jejich protikampaň za diskreditaci zvláštního vyšetřovatele. Označují ho za součást washingtonského spiknutí, usilujícího o Trumpovo svržení. Zatím s tím jsou děsivě úspěšní. To sice slouží k Trumpově politickému přežití, americké politice to ale škodí o to více.

Ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi to hraje do not. Dokud se Američané masakrují navzájem a ničí svou demokracii, ztrácí Západ a on vyhrává. Co tweetoval Trump v neděli? „V Moskvě se smějí, až se popadají za břicho“. Přesně tak.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno