Dramatické reakce: floridský parlament odmítl přísnější zbraňové zákony

Navzdory 17 mrtvým z Parklandu neprošla floridským parlamentem přísnější verze zbraňového zákona. Mezi diváky seděli mladiství potrefené školy - došlo k dramatickým scénám.

REKLAMA

Výsledek hlasování byl výmluvný: s poměrem hlasů 71 ku 36 zamítl floridský parlament přísnější zbraňový zákon. Zákon měl zakázat určité druhy poloautomatických pušek, jako např. typ AR-15, a velké zásobníky.

K hlasování v hlavním městě Tallahassee došlo jen týden po masakru na škole v Parklandu. Na Marjory Stoneman Douglas High School tam 19letý mladík zabil 14 školáků a 3 dospělé.

Na tribuně parlamentu v Tallahassee propukli po oznámení výsledků hlasování přihlížející školáci v pláč. „Až dojde k dalšímu masakru, bude to vaše vina“, prohlásila pro CNN 16letá Sheryl Acquaroli. „Dnes jste měli šanci to ukončit.“ Další osoba, která bude zabita poloautomatickou útočnou puškou AR-15, jde na vrub 71 poslanců, kteří odmítli zpřísnění zákonů.

Před hlasováním byli školáci, kteří přijeli autobusem, ještě optimističtí. „Jsme zde, abychom zajistili, že se nic takového už nebude opakovat“, sdělil jeden z nich. „Nepůjdu zpátky do školy, než zákonodárci a prezident tento zákon nezmění“, řekla 19letá Tyra Hermans.

Prezident Donald Trump oznámil, že se s žáky a učiteli setká. Jeho mluvčí Sarah Sandersová sdělila, že mimo jiné budou přítomni i lidé z Parklandu. Forma a délka schůzky ještě nejsou známy, ale mají se zúčastnit i lidé z dalších škol v Columbine a Newtonu, kde rovněž došlo k podobným masakrům.

K tragédii v Columbine došlo v roce 1999, kdy 2 útočníci zabili 12 školáků, 1 učitele a nakonec sami sebe. V r. 2012 zavraždil pachatel v Newtonu napřed svou matku a potom na základní škole Sandy Hook 20 dětí, 6 zaměstnanců a nakonec sám sebe.

Pod tlakem veřejnosti po masakru v Parklandu nařídil Donald Trump Ministerstvu spravedlnosti, aby připravilo zákaz speciálních rychlopalných mechanizmů pro poloautomatické zbraně. Pomocí nich je lze upravit tak, aby střílely stejně rychle jako automatické zbraně.

Takový přípravek, tzv. „Bump Stock“, použil v říjnu 2017 i atentátník v Las Vegas. Ten zabil 58 lidí a nakonec sám sebe.

„Musíme dělat víc, abychom ochránili naše děti“, řekl Trump. Jeho nařízení k zákazu „Bump Stocks“ ale nepředstavuje žádný průlom. Ministerstvo spravedlnosti již v minulosti upozornilo, že sice může zákaz doporučit, ale samo ho neprosadí. To je úlohou zákonodárců.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno