Twitter blokuje tisíce účtů

Boj proti robotům na ovlivňování veřejného mínění

REKLAMA

Twitter chce ztížit manipulaci s trendy na své platformě. V současné době probíhá kontrola pravosti tisíců účtů, což vadí především jedné skupině uživatelů, píše německý magazín Spiegel Online.

Mnoho uživatelů Twitteru, především mnoho příznivců Donalda Trumpa, se nyní diví nad mizejícím počtem fanoušků. Své rozhořčení zveřejňují pod tagem #TwitterLockOut. Měnící se počty fanoušků lze vysvětlit snahou Twitteru o identifikaci falešných účtů a tzv. social-botů, tedy robotů na ovlivňování veřejného mínění.

Podle amerických médií jsou prověřovány tisíce účtů, jejich přesný počet však Twitter nezveřejnil. V případě některých účtů jsou jejich majitelé vyzváni, aby kvůli ověření zadali své telefonní číslo. Do té doby je účet blokován a zmizí také ze zobrazovaného počtu fanoušků. Mluvčí Twitteru uvedla, že pravidla sítě jsou uplatňována bez politických předsudků.

Spiegel Online uvádí, že společnost Twitter čelí kritice ze dvou stran: v USA jí bylo v souvislosti s ruským ovlivňováním voleb předhazováno, že zachází příliš laxně s propagandistickými a falešnými účty. Zároveň jí teď obviňují především příznivci „Alt Right“ hnutí z cenzury. „Konzervativci mají všeobecně pocit, že sociální média měří dvojím metrem“, píše Washington Post s odvoláním na Mike Cernoviche, jednu z vedoucích postav hnutí.

Kromě prověřování pravosti účtů chce Twitter nastavit a jasná pravidla, jak ztížit činnost různých botů. Například nemá být nadále povoleno sdílet stejnou zprávu z více účtů. Také automatizovaný retweet cizích příspěvků více účty najednou má být znemožněn. Výjimky budou platit pouze pro nouzové zprávy, jako např. v případě živelných katastrof ap., uzavírá Spiegel Online.

REKLAMA

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Prosím, vložte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno