Obchodní válka vede k chaosu v Bílém domě

Donald Trump se opět jednou neovládl na Twitteru

REKLAMA

Americký prezident Donald Trump v pátek na Twitteru obhajoval své rozhodnutí zavést kárná cla na dovoz oceli a hliníku. Když země jako jsou USA ztrácejí svým obchodem miliardy dolarů, „jsou obchodní války dobré a dají se snadno vyhrát“, napsal.

V dalším tweetu vyjádřil Trump své přesvědčení, že USA musí svůj ocelářský průmysl bránit. Kapitálkami napsal: „KDYŽ NEMÁŠ OCEL, NEMÁŠ ZEMI!“.

Po Trumpově čtvrtečním oznámení pohrozila Evropská unie odvetnými opatřeními, experti i politici vlastní strany krok amerického prezidenta kritizují.

Proč je Trumpův tweet důležitý?

Tweet Donalda Trumpa demonstruje tvrdohlavost, s jakou prezident hájí a svá nejhloupější rozhodnutí. Jeho samotný tým byl oznámením chystaného zavedení kárných cel překvapen.

Trumpův hospodářský poradce Gary Cohn v New York Times pohrozil odstoupením, pokud Trump cla doopravdy uvalí. Prezidentův tweet vyvolal mnoho posměšků. Konzervativní novinář Bill Kristol tweetoval video zobrazující muže, vrhajícího se ze skály.

Politolog Yascha Mounk napsal: „Blahopřeji, pane prezidente. Právě jste napsal ekonomicky nejhloupější vyjádření, jaké jsem kdy na internetu četl.“

REKLAMA