Přehled hlavních zpráv: v Itálii zvítězili populisté, situace je patová, …

REKLAMA

+++ V italských parlamentních volbách zvítězilo pravicové sdružení stran exprezidenta Berlusconiho. Jeho Forza Italia, xenofobní Lega Nord a dvě menší pravicové strany získaly celkem 36,5 % hlasů. Nejsilnější samotnou stranou se stalo Hnutí pěti hvězd komika Beppe Grilla se zhruba 33 %. Za ním skončili sociální demokraté (PD) předsedy vlády Paola Gentiloniho. Sestavení vlády bude velmi obtížné: PD i Forza Italia předem oznámily, že nevstoupí do velké koalice. Očekává se proto politická paralýza, která by mohla mít následky i pro Evropu.

+++ Švýcarští zastánci „No Billag“ iniciativy, která si kladla za cíl zrušení poplatků pro veřejnoprávní média, pohořeli. Návrh byl v referendu drtivou většinou 71,6 % hlasů odmítnut, iniciativa nevyhrála ani v jediném kantonu. Více o švýcarském referendu ve včerejší zprávě „Jasný trend: naprostá většina Švýcarů odmítá „No Billag“„.

+++ V Severní Koreji se dnes uskuteční historická schůzka. Jihokorejská delegace se setká se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Desetičlenná jihokorejská delegace má poté odcestovat do USA, kde dojde k poradě nad výsledky jednání.

+++ Německá armáda chce posílit své jednotky v Afghánistánu i Iráku. V obou zemích zavládl po stažení většiny amerických vojáků chaos. Od r. 2002 padlo v Afghánistánu 56 vojáků Bundeswehru.

+++ Po včerejším souhlasu členské základny německé SPD s dohodou o velké koalici je ve straně znát úleva. Podle Andrey Nahlesové i Olafa Scholze předchozí debata stranu nerozdělila, ale naopak spojila. Více k víkendovému rozhodnutí členů SPD v krátkých zprávách „Rozhodnuto: velká koalice v Německu dostala zelenou“ a „Německo: 66,02 % sociálních demokratů se rozhodlo pro velkou koalici„.

+++ Pověřenkyně pro ženská práva Spolkového ministerstva pro rodinu Kristin Rose-Möhringová chce na několika místech změnit německou hymnu. Jedná se o nahrazení slova „Vaterland“ (doslova: „otčina“) slovem Heimatland (vlast) a úpravu pasáže „brüderlich mit Herz und Hand“ na „couragiert mit Herz und Hand“ (tedy výměna slova „bratrsky“ za „odvážně“). Neboť se jedná o unikátní případ, nejsou zatím zcela jasné kompetence takového rozhodnutí. Nicméně jiné země už předvedly, že to jde: nedávno byl text kanadské hymny upraven na korektnější a aktuálnější verzi.

+++ Udílení Oscarů: společnost Netflix získala svou první sošku za dokumentární film Icarus, zabývající se ruským státním dopingovým systémem. I jinak bylo letošní vyhlášení filmových cen přelomové: díky aktivitě #metoo se jednalo o nejpestřejší předávání cen v historii.

REKLAMA