Ranní přehled: co píší německojazyčná média o demonstracích v ČR?

POLITIQ: Právě se stalo
REKLAMA

Přinášíme ranní přehled německojazyčných médií o včerejších demonstracích v ČR.

Německá veřejnoprávní rozhlasová stanice Deutschlandfunk ve svém zpravodajství zmínila, že v Praze a v 11 dalších městech včera večer demonstrovaly tisíce lidí proti zvolení komunistického poslance do vedení výboru pro kontrolu bezpečnostních složek. Ten se před Sametovou revolucí v r. 1989 podílel na potlačení demonstrací pro komunistické vládě.

Rakouský Der Standard vysvětluje důvod včerejších demonstrací, které se konaly po celé České republice a uvádí: „Ondráčkovým zvolením byla překročena červená linie, sdělil Vojtěch Otevřel, jeden z organizátorů protestů. Vidí v něm pokračování společenské trendu bagatelizace extremistických názorů. Konfederace bývalých politických vězňů označila Ondráčkovo zvolení za skandál pro společenskou svobodu. Na podpis petice proti Ondráčkovi stáli Pražené frontu.

Ondráček zatím odmítá se za své tehdejší selhání jako mladý policista omluvit: „Nelituji žádného svého profesního rozhodnutí“, řekl 48letý Ondráček České televizi. Kdo zpochybňuje Ondráčkovo právo na jeho funkci, není žádný demokrat, prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Žádné další zprávy jsme zatím (stav 8:20) nenalezli.

REKLAMA