I v roce 2002 uvalily USA kárná cla – neúspěšně

Magazín Focus se ptá: "To se USA nic nenaučily?"

REKLAMA

Americký prezident naplnil své výhrůžky a uvalil kárná cla na ocel a hliník. Jeho vlastní republikáni jsou proti, Evropská unie se chce bránit a Donald Trump má mezitím připravené další podobné kroky. Chce tak posílit národní hospodářství. Už v r. 2002 měl George W. Bush stejný nápad – způsobil však pravý opak.

Téměř přesně před 16 lety, v březnu 2002, udělal George W. Bush přesně to, čím nyní způsobil rozruch Donald Trump: uvalil cla na ocel.

Bush tehdy vyhlásil přirážky od 8 do 30 % na import oceli a hliníku, aby ochránil ocelářský sektor celkově oslabeného amerického průmyslu. Tím byly postiženy dvě třetiny exportů oceli zemí Evropské unie do USA.

Kritici tento protekcionistický krok vysvětlovali jako taktické předvolební rozhodnutí. Při těsném volebním výsledku v prezidentských volbách v listopadu 2004 by ocelářské státy mohly dodat rozhodující hlasy. EU a jiné země okamžitě podaly žaloby u Světové obchodní organizace (WTO) a pohrozily sankcemi na americké výrobky.

WTO prohlásila cla za nepřípustná

Cla byla od začátku velmi kontroverzní i mezi samotnými odborníky na americké hospodářství. Kurs dolaru klesl a ocelářská odvětví, především automobilový průmysl, trpěly vysokými cenami surovin. Hrozící eurounijní sankce na americké výrobky by dosáhly hodnoty až 2,2 miliard dolarů (tehdy 1,9 miliard euro) a postihly by další branže a regiony USA.

WTO nakonec kárná cla prohlásila – rok a půl po jejich zavedení – za nepřípustná. Tím se otevřela cesta k sankcím, které by vstoupily v platnost v prosinci 2003. Prezident Bush ale nakonec většinu cel stáhl, načež si od ocelářského průmyslu musel nechat líbit obvinění, že kapituloval před „evropským vydíráním“. Prezidentské volby v r. 2004 přesto těsně vyhrál.

Obchodní válka stála USA 200.000 pracovních míst

Podle údajů ocelářského průmyslového svazu tenkrát německé exporty oceli klesly v důsledku cel o více než třetinu. Gigantovi ThyssenKrupp to způsobilo pokles obratu o 200 milionů euro ročně – vzhledem 1 – 2% podílu na celkovém obratu relativně málo.

Podle několika studií stály USA následky obchodní války kolem 200.000 pracovních míst. Poté, co USA kárná cla stáhly, se obchodní situace opět normalizovala. Urovnání konfliktu je všeobecně považováno za úspěch Světové obchodní organizace.

REKLAMA