Případ Skripal: jed byl schován v kufru dcery

REKLAMA

Jed, kterým byl proveden atentát na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, byl podle současných poznatků schován v kufru jeho dcery Julie. 

Necelé dva týdny po útoku chemickou bojovou látkou na ruského špiona Skripala a jeho dceru ve Velké Británii prosakují první poznatky z vyšetřování. Britský deník The Telegraph v pátek zveřejnil informaci, že při atentátu použitý jed byl ukryt do kufru Skripalovy dcery Julie, ještě než opustila Moskvu.

Úřady vychází z toho, že látkou byla impregnována buď část oděvu, kosmetický výrobek nebo dárek. Oběti přišly do kontaktu s jedem zřejmě ve Skripalově domě v jihoanglickém Salisbury, píše deník s odvoláním na blíže nespecifikované zdroje.

Skripalova dcera přiletěla do Londýna 3. března

Podle informací policie přiletěla Julia Skripalová z Ruska do Londýna 3. března. Příští den byla 33letá dcera a její 66letý otec nalezeni v bezvědomí na jedné z laviček před nákupním centrem v Salisbury. Od té doby se oba nachází v kritickém stavu v nemocnici.

Podle vyšetřujících úřadů byli otráveni jedem ze skupiny nervových bojových látek Novičok, které sovětská armáda vyvíjela v 70. a 80. letech. I jeden z policistů, který případ vyšetřoval, byl otráven. Dalších 21 osob bylo ošetřeno.

Velká Británie a její západní spojenci USA, Francie a Německo viní z útoku Rusko. Moskevská vláda zatím nechává Londýn o rozsahu svého dalšího kroku v nejistotě. Rusko samozřejmě vypoví britské diplomaty, sdělil v pátek ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov. Jejich počet a termín vypovězení ale neupřesnil.

Britská vláda považuje za pachatele chemického útoku Rusko a vypověděla 23 ruských diplomatů. Moskva svou účast na atentátu popírá a požaduje po Británii vydání vzorků použitého jedu. To však Londýn odmítá.

Lavrov uvedl, že Británie porušila mezinárodní právo. Podle svých vlastních slov doufá, že se Skripal brzy uzdraví, aby na celou záležitost vrhl světlo.

REKLAMA