Merkelová vyjmenovala 6 bodů jak zabránit další uprchlické krizi

Merklová vyjmenoval 6 bodů jak zabránit další uprchlické krizi
REKLAMA

Podle názoru německé kancléřky Angely Merkelové uprchlická krize lidi v Německu rozdělila. Kancléřka však zároveň upozornila na unikátnost situace z r. 2015. Německý deník Die Welt uvádí 6 bodů, pomocí kterých chce kancléřka zabránit opakování podobné situace. Ty zazněly během jejího dnešního projevu na úvod prohlášení německé vlády před německým Spolkovým sněmem.

Uprchlická krize představovala pro Německo bezpříkladnou výzvu. Následná debata o ní zemi polarizovala a rozdělila. A to natolik, že i banální věta jako „my to dokážeme“ posloužila jako záminka k dalším polemikám, uvedla Merkelová během dnešního prohlášení německé vlády před německým Bundestagem.

Podle kancléřky reagovalo Německo na nejrůznější krize ve světě polovičatě. Příliš pozdě se začalo zabývat válkou v Sýrii a vsadilo na nefunkční dublinský systém. Na příchod upchlíků nebylo dostatečně připravené. „Přesto jsme tento úkol do značné míry splnili“, cituje Die Welt německou kancléřku.

V této souvislosti Merkelová zdůraznila: „Byla to výjimečná humanitární situace. A ta se nesmí opakovat, protože to by znamenalo, že jsme se nic nenaučili.“

Plán k zabránění další uprchlické krize

Zároveň vyjmenovala 6 bodů, které už vstoupily v platnost, nebo teprve budou zrealizovány, aby k opakování situace z r. 2015 nedošlo:

  1. Aby se ztížila práce převaděčů, uzavřelo Německo smlouvu s Tureckem a tuto zemi také finančně podporuje. „Vím, že má smlouva mnoho odpůrců. Ale já ji budu obhajovat“, řekla Merkelová. Je to lepší, než přihlížet činům převaděčů a umírání v Egejském moři.
  2. Už nikdy nesmí dojít k dramatickému podfinancování záchranných programů Spojených národů.
  3. Je třeba rozhodně bojovat s příčinami migrace. „Zrovna v těchto dnech zažíváme něco děsivého“, uvedla kancléřka. Spolková vláda ostře odsoudila útoky ve východní Ghútě a poukázala „na Asadův režim a také na Rusko, které tomu přihlíží“. I to, co se děje v Afrinu, je navzdory bezpečnostním obavám Turecka neakceptovatelné. „I to rozhodně odsuzujeme.“
  4. Evropa může udržet svůj prostor velkorysosti pouze tehdy, pokud bude schopná ochránit své vnější hranice. K tomu např. patří registr pohybu osob. Spolková vláda si uvědomuje, že se „mezi uprchlíky nachází také islamističtí radikálové“. Došlo „k hrůzným teroristickým útokům, například ve Würzburku a Berlíně“.
  5. Merkelová také oznámila, že „budeme i v budoucnu chránit ty, kteří se ocitli v nouzové humanitární situaci.“ O azylech bude brzy rozhodováno novým způsobem. Navíc je třeba zavést celoevropský azylový systém. „Lidé, kteří k nám přišli, v převážné většině nemohou za to, že na ně mezinárodní společenství zapomnělo“, uvedla Merkelová.
  6. Kdo chce získat povolení k pobytu, musí být co nejrychleji integrován, požaduje kancléřka. K tomu patří výuka jazyka, dostatek míst ve školkách a pracovní místa.

Merkelová chce „lidštější společnost“

Jako základ společnosti uvedla německá kancléřka článek 1 Ústavy: „Důstojnost člověka je nedotknutelná.“ Tato věta představuje „jádro naší pospolitosti“. Násilí, xenofobie a antisemitismus proto „nemají v našem právním státě místo“.

Merkelová se dotkla i aktuální debaty o islámu. „Není pochyb o tom, že historický charakter naší země je křesťanský a židovský“, řekla kancléřka. Je ale také skutečností, že se náboženství 4,5 muslimů „mezitím stalo součástí Německa“. Mnoho lidí s tím má potíže. Na to mají právo. Úlohou Spolkové vlády ale je, aby soudržnost Německa stoupala a ne klesala, cituje německou kancléřku deník Die Welt.

Jak vyvrátit letitý „argument“ o pozvání uprchlíků Angelou Merkelovou? Přečtěte si můj článek z 21. ledna 2016 „Koho doopravdy pozvala Angela Merkelová?

REKLAMA