Mark Zuckerberg přiznal chyby v nakládání s osobními daty uživatelů

POLITIQ: Právě se stalo
REKLAMA

Šéf sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg přiznal svou zodpovědnost ve skandálu se zneužitými daty 50 milionů uživatelů firmou Cambridge Analytica, která je využila k politickým manipulacím.

„Založil jsem Facebook a proto nakonec také nesu zodpovědnost za to, co se na naší síti děje“, řekl Zuckerberg. Několik dní od vypuknutí aféry se poprvé veřejně vyjádřil v rozhovoru pro stanici CNN.

Aby Facebook své zodpovědnosti dostál, zrealizuje v následujících týdnech různá opatření. Mají být zkontrolovány aplikace, které ve velkém množství sbírají uživatelská data, zda dodržují požadavky na ochranu osobních informací. Vývojářům, kteří pravidla porušili, má být zamezeno v přístupu k rozhraní Facebooku.

Uživatelé, u nichž panuje podezření, že jejich data byla předána třetím stranám, o tom mají být informováni. Také se mají zpřehlednit informace o tom, jaká uživatelská data Facebook schraňuje.

Zuckerbeg rovněž oznámil svou ochotu vypovídat před americkým Kongresem. Tam by ho nejspíš nečekaly jen otázky k současné aféře, ale čelil by i dotazům ohledně ochrany dat obecně.

V souvislosti s únikem dat citelně spadla hodnota akcií Facebooku. Po Zuckerbergově oznámení se jejich cena částečně zotavila.

REKLAMA